Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:20 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat MAE - Consultări ale ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu ministrul spaniol al afacerilor externe şi cooperării, José Manuel Garcia-Margallo

ro

28 Oct, 2015 17:59 1254 Marime text
Consultări ale ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu ministrul spaniol al afacerilor externe şi cooperării, José Manuel Garcia-Margallo

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut astăzi, 28 octombrie 2015, consultări cu ministrul spaniol al afacerilor externe şi cooperării, Jose Manuel Garcia-Margallo, cu ocazia vizitei oficiale pe care şeful diplomaţiei române o efectuează la Madrid. Vizita marchează un moment special în relaţia de Parteneriat Strategic dintre România şi Spania, caracterizată în ultima perioadă de intensificarea dialogului politic bilateral, care a culminat cu vizita oficială a Preşedintelui României în Regatul Spaniei, în luna iulie.

Cei doi miniştri de externe au abordat subiecte de interes comun în plan bilateral, european şi internaţional.

Ministrul Bogdan Aurescu a pus accentul pe necesitatea consolidării, în continuare, a dialogului politic. Astfel, ministrul a propus începerea pregătirii pentru organizarea primei ședințe comune de guvern. De asemenea, a propus - iar omologul spaniol a fost de acord -  crearea, în baza Parteneriatului Strategic, a unui mecanism de Dialog Strategic între cele două ministere de externe, la nivel de secretari de stat/adjuncți de ministru, pe teme de securitate și privind Vecinătatea Estică și Sudică.

De asemenea, ministrul român de externe a susținut necesitatea aprofundării contactelor economice - schimburile comerciale ajungând la valoarea de 3 miliarde de euro anul trecut, iar în prima jumătate a anului curent având o creştere de 12% față de aceeași perioadă a lui 2014. Totodată, a susținut diversificarea sectorială, pentru a valorifica în mod eficient potenţialul deosebit al relaţiei privilegiate dintre România şi Spania. În acest scop, Bogdan Aurescu a semnalat interesul părţii române pentru creşterea investiţiilor spaniole în România, inclusiv în agricultură, energie, infrastructură şi altele.

Totodată, ministrul român de externe a evidenţiat aportul comunităţii române, cea mai numeroasă dintre comunităţile străine din Spania, la dezvoltarea economiei spaniole, precum şi nivelul ridicat de integrare al acesteia în societatea spaniolă. Bogdan Aurescu a reiterat demersul părţii române în vederea adoptării de către partea spaniolă a măsurilor legislative naţionale care să permită acordarea dublei cetăţenii românilor aflaţi în Spania care doresc acest lucru. De asemenea, a amintit solicitarea Bisericii Ortodoxe Române de a beneficia de facilităţi similare celor acordate de statul spaniol altor confesiuni.

Totodată, discuţiile au vizat o serie de subiecte de actualitate precum evoluţiile de securitate în vecinătatea estică şi sudică a UE şi combaterea terorismului.

Cei doi miniştri au avut astfel un schimb aprofundat de opinii privind situaţia din Ucraina şi din Republica Moldova. Cu privire la situaţia din Ucraina, Bogdan Aurescu a arătat că se înregistrează unele semnale pozitive cu privire la situaţia de securitate, în urma înţelegerilor privind retragerea armamentului, convenite la finalul lunii septembrie, respectiv ca urmare a amânării alegerilor locale de către separatişti ca rezultat al discuţiilor în format Normandia din 2 octombrie. Totuşi, a arătat Bogdan Aurescu, nu trebuie pierdut din vedere potenţialul reluării ostilităţilor, respectiv trebuie evitată cu orice preţ transformarea situaţiei din estul Ucrainei într-un nou conflict prelungit, care să se adauge celor din regiunea Mării Negre. Ambii miniştri au fost de acord că sancţiunile UE trebuie menţinute până la aplicarea deplină a Acordurilor de la Minsk, fără a fi ridicate acele sancţiuni care au fost introduse ca urmare a ocupării ilegale a Crimeei în absenţa oricărei evoluţii pe acest din urmă dosar.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că Republica Moldova rămâne o prioritate majoră pe agenda României, fiind esenţiale, în actualul context politic intern, asigurarea stabilităţii şi menţinerea orientării pro-europene a acestei ţări, precum şi continuarea reformelor de tip european, ministrul Margallo fiind de acord cu această abordare.

Cu privire la situaţia din vecinătatea sudică a Uniunii Europene, cei doi oficiali au exprimat susţinere pentru soluţionarea pe cale politică a crizei din Siria, fiind salutat, totodată, acordul politic din Libia, ca paşi importanţi în avansarea spre stabilitate în regiune. Cei doi miniştri au discutat despre perspectivele dosarului sirian, fiind de acord că procesul politic de negociere trebuie lansat cât mai curând, cu implicarea opoziţiei moderate, deşi intervenţia militară rusă introduce elemente de dificultate sporită.

Totodată, au abordat şansele de reluare a Procesului de Pace în Orientul Mijlociu, ministrul român prezentând concluziile vizitei recente în Israel şi Palestina, cu sublinierea necesităţii calmării violenţelor legate de problema statutului Esplanadei Moscheilor/Muntelui Templului, respectiv a reconstruirii încrederii între părţi, prin efortul comunităţii internaţionale, ca premisă pentru reluarea negocierilor directe.

Cei doi miniştri au convenit menţinerea unui contact strâns în perioada următoare asupra acestor două ultime dosare discutate, unde ambele state pot avea contribuţii de fond.

Cei doi miniştri au evidențiat cooperarea excelentă dintre România şi Spania în cadrul iniţiativei comune privind înfiinţarea unei Curţi Internaţionale împotriva Terorismului, subiect prioritar pentru ambele ţări în actualul context de securitate şi care va contribui la eficientizarea prevenirii şi combaterii acestui fenomen. De altfel, ulterior consultărilor, cei doi şefi ai diplomaţiilor română şi spaniolă au făcut o prezentare a conceptului Curţii în faţa prestigiosului Club de la Madrid, care îşi desfăşoară în perioada 27-28 octombrie sesiunea cu tema „2015 Policy Dialogue Madrid+10: Prevenirea şi combaterea extremismului violent”.

Miniștrii Bogdan Aurescu şi José Manuel Garcia-Margallo au convenit continuarea dialogului consolidat pe teme de interes comun atât în plan bilateral, cât şi în formatele de cooperare european şi internaţional.

Informatii suplimentare

Clubul de la Madrid este o prestigioasă organizaţie independentă, fondată în 2001 și formată din peste o sută de foşti şefi de stat şi de guvern. Prin expertiza membrilor săi, Clubul de la Madrid contribuie la consolidarea leadership-ului şi valorilor democratice pe glob şi oferă sprijin statelor aflate în proces de tranziţie şi consolidare democratică.

Evenimentul „2015 Policy Dialogue „Madrid+10: Prevenirea şi combaterea extremismului violent” marchează 10 ani de la  Summit-ul Internaţional privind Democraţia, Terorismul şi Securitatea, organizat de Clubul de la Madrid în 2005, când a fost adoptată și Agenda de la Madrid, ca urmare a atentatelor sângeroase din 11 martie 2004. Agenda de la Madrid reprezintă un set de principii şi recomandări pentru întărirea cooperării internaţionale împotriva terorismului, în toate formele sale, dintr-o perspectivă democratică.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii