Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:52 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat MAE - Conferinţa ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu pe tema perspectivei României asupra securităţii în Vecinătatea Estică 23 februarie 2015

ro

23 Feb, 2015 15:40 755 Marime text
În cadrul vizitei la Paris, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a susţinut luni, 23 februarie 2015,  la Ambasada României în Republica Franceză, conferinţa-dezbatere cu tema „Mize şi perspective de securitate în vecinătatea estică – viziunea României”.

La eveniment, moderat de profesorul Ronald Hatto de la Universitatea de Ştiinţe Politice din Paris, au participat ambasadori ai statelor membre UE şi NATO, ai unor ţări din regiune – Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina, precum şi ai unora din statele candidate la UE. 
Axată pe contextul crizei din estul Ucrainei, prezentarea ministrului Bogdan Aurescu a evidenţiat complexitatea şi amploarea provocărilor actuale în planul de ansamblu al securităţii din regiune. Un accent deosebit a privit aspecte precum echilibrul de securitate la Marea Neagră, inclusiv importanţa acordată de NATO regiunii, ilustrată şi la nivelul deciziilor Summitului Alianţei desfăşurat în Ţara Galilor, aflate în curs de punere în aplicare.

Ministrul român a arătat ca înţelegerile Minsk 2, din 12 februarie 2014, pot reprezenta un pas în direcţia soluţionării politice a crizei în măsura în care prevederile acestora sunt puse în aplicare în totalitate, mai ales încetarea focului, retragerea armamentului greu și accesul monitorilor OSCE pentru observarea îndeplinirii acestor prime etape. În cazul în care aceşti paşi nu sunt aplicaţi, opţiunea unor noi sancţiuni redevine actuală. Ministrul Aurescu a punctat, astfel, faptul că aplicarea regimului de sancţiuni nu reprezintă un scop în sine, ci o modalitate de a stimula dialogul ca soluţie de pacificare a conflictului şi de descurajare a acţiunii agresive. Nivelul respectării acordului convenit la Minsk, la 12 februarie, va constitui şi reperul de calibrare, în continuare, a aplicării regimului de sancţiuni al Uniunii. De asemenea, a evidenţiat eforturile depuse de către liderii francez şi german în convenirea înţelegerilor și apoi în punerea lor în aplicare.

Referindu-se la rolul UE în Vecinătatea sa Estică, Bogdan Aurescu a insistat asupra relevanţei Parteneriatul Estic (PaE) ca principal instrument de acţiune al Uniunii în regiune, acesta oferind statelor partenere cadrul adecvat angajării pe calea reformelor. De asemenea, a exprimat dorinţa României de implicare activă în modernizarea PaE.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii