Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:15 15 08 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat MAE - A IV-a reuniune a Task Force-ului România-SUA

ro

23 Nov, 2015 19:08 696 Marime text
Cea de-a patra reuniune a Task Force-ului România-SUA pentru implementarea „Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii”

Cea de-a patra reuniune a Task Force-ului pentru implementarea „Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii” a avut loc luni, 23 noiembrie 2015, la sediul Ministerului Afacerilor Externe.

Lucrările reuniunii au fost coprezidate de secretarul de stat pentru afaceri strategice în MAE român, Daniel Ioniţă şi de adjunctul asistentului pentru afaceri europene şi euroasiatice al secretarului de stat al SUA, Hoyt Yee. La eveniment, organizat în parteneriat cu Ambasada SUA la Bucureşti, au participat ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, precum şi reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, ministerelor, instituţiilor şi agenţiilor specializate din România, cu responsabilităţi în implementarea Declaraţiei Comune.

Participanţii au trecut în revistă stadiul cooperării bilaterale România – SUA şi au discutat, de o manieră deschisă, pragmatică, orientată spre rezultat, obiectivele, priorităţile şi liniile de acţiune ale cooperării bilaterale din perioada următoare.

În intervenţia sa, secretarul de stat Daniel Ioniţă a subliniat, printre altele, că Romania şi SUA au o relaţie strategică, care se bazează pe valori şi principii împărtăşite şi sunt puternic angajate faţă de democraţie, securitate şi prosperitate. „Parteneriatul Strategic între România şi SUA a devenit un pilon central al politicii externe şi de securitate a României şi un instrument foarte important de asistenţă în procesul său de modernizare, aducând-şi o contribuţie esenţială la redefinirea profilului strategic al României”, a evidenţiat oficialul român. În acest sens, a arătat că este necesară urmărirea unor obiective precise în acord cu potenţialul strategic al relaţiei bilaterale. Totodată, Daniel Ioniţă a afirmat că România şi SUA lucrează intens la „finalizarea proiectelor bilaterale, inclusiv a proiectelor strategice cum ar fi cel al operaţionalizării Facilităţii antirachetă de la Deveselu”. De asemenea, a reamintit că ambele părţi au asumat la cel mai înalt nivel obiectivul dezvoltării dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic, cu accent pe cooperarea în domeniul securităţii energetice şi cibernetice. Totodată, a precizat că, în pofida rezultatelor foarte bune înregistrate până acum în unele domenii importante, potenţialul relaţiei strategice dintre România şi SUA ne obligă la mai mult, spre beneficiul cetăţenilor ambelor ţări. În acest sens, a avansat unele proiecte concrete de colaborare în domenii subsumate Parteneriatului Strategic.
Adjunctul asistentului pentru afaceri europene şi euroasiatice al secretarului de stat al SUA, Hoyt Yee, a menţionat contextul aniversării a 135 de ani de relaţii diplomatice între România şi Statele Unite ale Americii şi nivelul excelent al dialogului politic şi al cooperării bilaterale în domeniile de interes comun.  Diplomatul american a apreciat că Parteneriatul Strategic bilateral este foarte solid şi are un potenţial imens de dezvoltare, mai ales în domeniul securităţii şi al cooperării economice. A arătat că dezvoltarea Parteneriatului Strategic în domeniul securităţii trebuie privită în contextul situaţiei regionale, amintind de  riscurile regionale de securitate.

La rândul său, ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, a apreciat faptul că obiectivul dezvoltării dimensiunii economice este asumat de partea română la cel mai înalt nivel şi a menţionat că programul de guvernare al noului guvern român creează toate premisele necesare  pentru materializarea acestuia.

Ulterior sesiunii plenare, au mai avut loc, la sediul MAE, consultări pe probleme de securitate, fiind abordate în profunzime aspectele bilaterale, precum şi unele teme euro-atlantice şi regionale.

Cele două părţi au avut un dialog aprofundat asupra situaţiei regionale, cu accent asupra securităţii energetice, a conflictului din Ucraina, a stabilităţii şi perspectivelor europene şi euro-atlantice ale statelor din Balcanii occidentali, precum şi a situaţiei din Republica Moldova. Participanţii au convenit continuarea cooperării şi coordonării în sprijinul parcursului european al Republici Moldova şi au exprimat sprijinul ferm pentru implementarea integrală a acordului Minsk II, ca precondiţie esenţială pentru re-examinarea regimului de sancţiuni aplicate Federaţiei Ruse.

Reuniunea Grupului de Lucru bilateral pe probleme economice şi comerciale, organizată - cu susţinerea Ministerului Afacerilor Externe - de către Ministerul Economiei şi Ambasada SUA la Bucureşti, a reconfirmat potenţialul de dezvoltare a dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic România – SUA. Au fost abordate teme de interes ale cooperării bilaterale România-SUA în domeniu, consolidarea cadrului legislativ de interes pentru mediul de afaceri, precum şi oportunităţile de creştere a investiţiilor americane în România. Adjunctul asistentului pentru afaceri europene şi euroasiatice al secretarului de stat al SUA, Hoyt Yee, a amintit rezultatele importante ale luptei împotriva corupţiei, apreciind că România a devenit un model în regiune în acest domeniu. În replică, secretarul de stat Daniel Ioniţă a precizat că lupta împotriva corupţiei este un obiectiv important al Guvernului, asumat la cel mai înalt nivel în România, este sustenabil şi produce în primul rând rezultate pozitive pentru viaţa de zi cu zi şi bunăstarea cetăţenilor români.

Informaţii suplimentare:

Task Force-ul, a cărui creare a fost convenită la 6 octombrie 2011, cu prilejul întrevederii Prim-ministrului României cu subsecretarul de stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională din cadrul Departamentului de Stat al SUA, reprezintă mecanismul inter-instituţional de coordonare a procesului complex de implementare a Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI între România şi SUA, adoptată la Washington, la 13 septembrie 2011.

Declaraţia Comună este primul document politic bilateral care consacră Parteneriatul Strategic dintre cele două state, fixând cadrul general al relaţiilor bilaterale şi stabilind domeniile prioritare ale cooperării viitoare: componenta politică, componenta economică, componenta militară şi de securitate, componenta relaţiilor interumane şi componenta ştiinţifică şi tehnologică, de cercetare, educaţională, culturală.

Din Task Force fac parte reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Economiei, Comerțului și Turismului, Ministerului Justiţiei, Ministerului pentru Societatea Informaţională, Ministerului Educaţiei Naţionale și Cercetării Științifice, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice, Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Transporturilor, precum şi ai Ambasadei SUA şi agenţiilor guvernamentale americane reprezentate la Bucureşti.

Ti-a placut articolul?

Comentarii