Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:12 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa- Vizita ministrului delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, la Korcea, Republica Albania

ro

24 Dec, 2015 23:14 2057 Marime text
Vizita ministrului delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, la Korcea, Republica Albania

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, s-a deplasat astăzi, 24 decembrie 2015, la Korcea, regiune din Republica Albania în care trăieşte cea mai numeroasă comunitate de aromâni.

Oficialul român a vizitat Consulatul onorific al Romaniei, unde a făcut o donaţie de cărți, CD-uri și albume cu motive tradiționale românești. Programul a inclus întrevederi cu Konstandin Janko, președintele Asociației Culturale Aromânii din Albania, Ilia Gjoka, președintele Ligii Aromânilor din Albania, Pano Bakalli, președintele Fundației Nicolae Iorga din Saranda, precum și cu alți reprezentanți ai mediului asociativ și ai mass-media albaneze și în dialect aromân.  În cadrul discuțiilor, ministrul delegat a transmis că România va continua să acorde susținere pentru păstrarea valorilor culturale ale comunității și a accentuat rolul pe care tinerii absolvenți ai instituțiilor de învățământ din România îl pot avea în afirmarea identitară și promovarea imaginii unei comunități deschise.

Dan Stoenescu s-a întâlnit şi cu Sotiraq Filo, primarul localității Korcea. Cu această ocazie, ministrul delegat a reiterat importanța comunității aromâne din Republica Albania, respectiv a minorității albaneze din România,  ca puncte de legătura între cele două state și factor suplimentar de consolidare a cooperării bilaterale. De asemenea, demnitarul român a reconfirmat disponibilitatea României de a împărtăși din experiența acumulată de-a lungul procesului de pre-aderare la Uniunea Europeană, reliefând necesitatea înregistrării de progrese în domeniul protecției tuturor minorităților din Republica Albania.

În cadrul vizitei efectuate la Biserica aromână cu hramul "Schimbarea la faţă", construită cu sprijinul statului român, ministrul delegat a apreciat eforturile pe care preotul paroh Dumitrache Veriga le depune pentru păstrarea tradițiilor și a identității și a subliniat rolul Bisericii ca factor de coeziune comunitară.

Ministrul delegat a efectuat, totodată, o vizită la sediul lectoratului de limba română din cadrul Universității Fan Noli din Korcea, ocazie cu care demnitarul a vorbit despre atenţia deosebită pe care statul român o acordă procesului educativ în limba română, ca element fundamental în păstrarea și promovarea identității lingvistice.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii