Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:25 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa - Participarea secretarului de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă la reuniunea la nivel înalt a OSCE

ro

10 Jul, 2015 22:08 1226 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă a participat, la 10 iulie 2015 la Helsinki, la o reuniune la nivel înalt a OSCE dedicată marcării aniversării a 40 de ani de la adoptarea Actului Final de la Helsinki și discutării principalelor provocări la adresa securității europene.
Reuniunea a fost organizată de Președinția-în-Exercițiu sârbă a OSCE și a prilejuit un schimb de opinii informale între delegațiile la nivel înalt ale celor 57 de State participante, pe teme de actualitate ale agendei OSCE.
În intervenţia sa, secretarul de stat a evidenţiat actualitatea şi valabilitatea Actului Final de la Helsinki, ale cărui principii reprezintă, de 40 de ani, fundamentul securității europene. A arătat că, în evaluarea României, nu este necesară regândirea arhitecturii europene de securitate, dar este esențială implementarea și reafirmarea principiilor și angajamentelor care stau la baza acestei arhitecturi.
”Evoluțiile recente din spațiul OSCE, care ar fi părut de neimaginat în urmă doar cu câțiva ani, ne amintesc că nu trebuie să pierdem ceea ce am obținut. Astăzi mai mult ca oricând, respectarea normelor de Drept internațional și a principiilor Actului Final de la Helsinki este esențială”, a arătat șeful delegației române.
De asemenea, oficialul român a evocat provocările semnificative cu care se confruntă mediul de securitate european, în special conflictul în derulare din Ucraina, precum şi conflictele prelungite din spaţiul Mării Negre.
În contextul crizei din Ucraina, este cu atât mai necesară intensificarea eforturilor pentru soluționarea conflictelor prelungite din zona Mării Negre, în scopul prevenirii extinderii instabilității la nivel regional. De aceea, este esențial să se dea un impuls ferm în direcția  soluționării acestor conflicte, în timp ce existența voinței politice rămâne cheia pentru obținerea de progrese”, a mai precizat secretarul de stat Daniel Ioniță.

În context, a evidențiat importanța decisivă a implementării pe deplin a normelor de drept internațional și a principiilor fundamentale prevăzute de Actul Final de la Helsinki, precum și a angajamentelor asumate de Statele participante OSCE, pe toate cele trei dimensiuni ale Organizației.

 Detalii suplimentare:

Actul Final de la Helsinki a fost semnat la cel mai înalt nivel, la 1 august 1975, la Helsinki, în cadrul Conferinței privind Securitatea și Cooperarea în Europa (CSCE).
Actul Final de la Helsinki conține trei categorii de prevederi, corespunzătoare următoarelor dimensiuni: aspecte privind securitatea în Europa, cooperarea în domeniul economic, tehnico-ştiinţific şi de mediu şi cooperarea în domeniul umanitar şi în alte domenii.

Prima dimensiune include un set de zece principii fundamentale (”Decalogul de la Helsinki”) care guvernează relațiile dintre Statele participante: egalitatea suverană a statelor; interzicerea utilizării forţei şi a ameninţării cu forţa; inviolabilitatea frontierelor; respectul integrităţii teritoriale a statelor; soluţionarea paşnică a conflictelor; neamestecul în treburile interne; respectarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale; egalitatea şi dreptul popoarelor la auto-determinare; cooperarea între state; îndeplinirea cu bună credinţă a obligaţiilor în baza dreptului internaţional.

Acoperind aria geografică de la Vancouver la Vladivostok, OSCE este cea mai mare organizaţie regională de securitate, contribuind la consolidarea păcii, democraţiei şi stabilităţii pentru mai mult de un miliard de persoane. OSCE este un for pentru dialogul politic la nivel înalt asupra unei game largi de aspecte de securitate şi un instrument regional cuprinzător pentru avertizare timpurie, prevenirea conflictelor, managementul crizelor şi reabilitarea post-conflict, vizând, în esenţă, creşterea încrederii între state, prin cooperare.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii