Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:17 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă - MAE Participarea secretarului de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă la cea de a patra ediţie a Bucharest Forum

ro

16 Oct, 2015 17:09 1304 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă a participat vineri, 16 octombrie 2015, la cea de a patra ediţie a Bucharest Forum, eveniment organizat de Institutul Aspen România şi German Marshall Fund of the US, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe.
În intervenţia sa din cadrul primei sesiuni, „European Neighborhood – a Test for European Foreign Policy Vision and Capacity”, oficialul român a evocat  procesul de revizuire a politicii de vecinătate din cadrul Uniunii Europene, ce urmăreşte să genereze o nouă abordare a UE în relaţia cu vecinătatea estică şi sudică. Secretarul de stat pentru afaceri strategice a prezentat viziunea României asupra viitoarei politici de vecinătate, cu evidențierea importanţei implementării noului concept şi relevanţei  consolidării capacităţilor partenerilor UE pentru gestionarea provocărilor din contextul actual complex de securitate. Daniel Ioniţă a subliniat că versiunea actualizată a politicii europene de vecinătate trebuie să continue să fie consolidată pe termen lung pe direcţiile strategice şi pe o abordare echilibrată a dimensiunilor estică şi sudică. A evidențiat că riscurile din vecinătatea estică a UE trebuie să primească maxim de atenţie, apreciind că ‘ar fi o mare greşeală strategică dacă ne vom concentra prioritar pe provocările din sud’. A ilustrat abordarea României, cu trimitere la propunerea lansată recent de Bucureşti, de constituire a unor „security trusts”, proiectate ca platforme de dialog pentru îmbunătăţirea mediului de securitate în zona Mării Negre / Caucaz, în zona Golfului / Orientul Mijlociu şi în zona Africa Sub-Sahariană /Sahel.
Totodată, oficialul român a subliniat faptul că procesul de consultare derulat la nivelul UE a evidențiat importanţa recalibrării dimensiunii de securitate în sens larg a politicii de vecinătate, în contextul perpetuării și emergenţei de noi conflicte în vecinătatea UE, respectiv a unor  noi factori - fluxurile de migraţie spre UE - ce reclamă o abordare nouă și activă. În viziunea României, politica europeană de vecinătate va trebui să ţină cont de ritmul evoluţiilor înregistrate la nivelul partenerilor, pentru a putea operaţionaliza parteneriate flexibile cu aceştia. A precizat că revizuirea politicii de vecinătate constituie o oportunitate pentru intensificarea cooperării în materie de securitate cu statele partenere din vecinătate, pentru îndeplinirea obiectivelor PEV, respectiv susţinerea stabilităţii, a securităţii şi prosperităţii în vecinătatea UE, în concordanţă cu valorile europene.  
În intervenţia din cadrul sesiunii „The Future of European Security Perspective: Emerging Strategic Focus or Faltering Ambitions?”, secretarul de stat Daniel Ioniţă a subliniat valoarea dezbaterilor aprofundate pe tema evoluţiilor din mediul de securitate internaţional şi regional, argumentând necesitatea consolidării parteneriatului strategic dintre NATO şi UE, pentru a răspunde eficient şi coordonat noilor provocări din vecinătăţile estică şi sudică ale continentului european.
Secretarul de stat Daniel Ioniţă a pledat pentru o atenţie sporită atât din partea NATO, cât şi din partea UE, pentru regiunea extinsă a Mării Negre, zonă esenţială pentru securitatea spaţiului euro-atlantic, în condiţiile în care se află la punctul de întâlnire dintre flancurile estic şi sudic ale ambelor organizaţii. A reafirmat hotărârea României de a-şi pune în valoare, în continuare, potenţialul strategic şi economic în calitate de punte între Vest şi Est, insistând pe necesitatea continuării politicilor de extindere şi a unui sprijin substanţial pentru partenerii care contribuie la consolidarea stabilităţii şi securităţii euro-atlantice. În context, s-a referit la cele patru dimensiuni vitale pentru abordarea provocărilor actuale de securitate. Astfel, au fost evidenţiate necesitatea unei puternice legături transatlantice, a sporirii atenţiei şi resurselor asupra apărării colective, a coordonării şi cooperării în abordarea problemelor de securitate, precum şi a implicării partenerilor din sud şi est pentru clădirea păcii şi stabilităţii în regiune.
De asemenea, a exprimat susţinere pentru un proces amplu de revizuire strategică, în contextul în care noile realităţi geopolitice obligă statele la o acţiune coerentă şi coordonată pentru a face faţă eficient provocărilor şi riscurilor de securitate.
 
 
 
 


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii