Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:32 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă MAE - Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene George Ciamba la dezbaterea ”Alegerile din Grecia consecințe și perspective”

ro

26 Feb, 2015 17:26 951 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri europene George Ciamba a participat miercuri, 25 februarie 2015, la dezbaterea ”Alegerile din Grecia: consecinţe şi perspective”, moderată de Luca Niculescu, redactor-şef al postului de radio RFI România şi realizator al emisiunii „Imparţial”, Digi 24, şi organizată de Centrul Infoeuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, în parteneriat cu Centrul de Cercetare în Comunicare Europeană din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative.

Discuţiile s-au concentrat asupra efectelor politice, economice şi sociale ale rezultatului alegerilor, care au depăşit spaţiul geo-politic al Greciei şi au devenit teme de un mare interes regional şi european, precum şi a modului în care acestea vor determina Uniunea Europeană, organismele sale cât şi statele membre, să descifreze mesajul electoratului elen şi să dea răspunsuri la o multitudine de  întrebări.

În cadrul dezbaterii, secretarul de stat George Ciamba a apreciat că este nevoie de politici europene centrate pe creștere economică și creare de locuri de muncă. În opinia sa, “un accident care ar duce la ieșirea Greciei din zona euro ar  putea provoca un impact care nu poate fi cuantificat exact în privința consecințelor sale economice și financiare”.

De asemenea, secretarul de stat pentru afaceri europene a afirmat că „recentul Acord agreat între Grecia și Eurogrup reprezintă o valoare adăugată pentru stabilitatea economiei europene”.
Prorectorul SNSPA, Alina Bârgăoanu s-a referit la modul în care criza a fost reprezentată din punct de vedere al comunicării în presa internaţională încă de la începutul ei (în 2010) şi a constatat că există multe similitudini între momentele 2010 şi 2015.

La rândul său, prof. dr. Paul Dobrescu a subliniat că “ar fi o mare greşeală dacă am considera că aceasta este doar o criză grecească, ci nu şi una europeană” şi prin urmare “este nevoie de schimbări majore la nivel european”. În context, a menţionat că în criza grecească “se intersectează interese de factură geo-politică având în vedere şi situaţia actuală din Ucraina.”

Luca Niculescu a remarcat drept semnificativ faptul că una din cauzele care au dus la rezultatele alegerilor din Grecia este și faptul că electoratul în anumite țări are o reacție de respingere a conceptului de guvernanță economică a Uniunii Europene. Practic, apare o dorință de renaționalizare a politicilor economice, lucru care contravine stadiului actual al procesului de integrare europeană.
Dezbaterea evocată face parte dintr-un exercițiu de interacţiune cu opinia publică, precum și cu mediul academic pe tematica europeană de actualitate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii