Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:52 21 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă - MAE Participarea secretarului de stat George Ciamba la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

ro

13 Oct, 2015 16:05 630 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri europene George Ciamba a participat, astăzi, 13 octombrie, la Luxemburg, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG), destinată în principal pregătirii Summit-ului european din 15-16 octombrie 2015.
Miniştrii pentru afaceri europene din statele membre au avut o dezbatere pe marginea proiectului de concluzii ale Consiliului European, pornind de la subiectele care figurează pe agenda proximului Summit, cu accent pe problematica migraţiei, situaţia din Siria şi Libia, precum şi informări cu privire la stadiul discuţiilor privind „Raportul celor cinci Preşedinţi asupra finalizării UEM” şi la relaţia dintre Marea Britanie şi UE în perspectiva referendumului pe această temă.
În contextul în care agenda viitorului Consiliu European este centrată pe evaluarea stadiului implementării orientărilor din Declaraţia Summit-ului european informal din 23 septembrie a.c. referitoare la migraţie şi paşii de urmat în acest dosar, secretarul de stat George Ciamba a subliniat importanţa implementării efective a deciziilor formulate până în prezent la nivel UE ca răspuns la provocările în domeniul migraţiei. A reiterat angajamentul României faţă de implementarea celor două Decizii de relocare în beneficiul Italiei şi Greciei şi a subliniat, totodată, contribuţia substanţială a României la securizarea frontierelor externe ale Uniunii şi la activitatea agenţiilor europene în materie, precum şi disponibilitatea României de consolidare a acestei contribuţii (cu accent pe participarea la activitatea FRONTEX şi BESA).
A subliniat, de asemenea, importanţa dimensiunii umanitare a problemei şi a exprimat solidaritatea cu statele care au nevoie de sprijin în gestionarea refugiaţilor, menţionând răspunsul favorabil al României la diferitele apeluri de sprijin din partea comunităţii internaţionale în beneficiul acestor state, atât prin participarea la eforturile umanitare conjugate ale comunităţii internaţionale, cât şi prin demersuri bilaterale de sprijin, respectiv pentru Iordania şi Serbia.
Referitor la dimensiunea externă a migraţiei, partea română a reiterat importanţa abordării problemei la sursă şi a combaterii cauzelor profunde ale migraţiei, susţinând necesitatea consolidării sprijinului pentru statele de origine şi de tranzit (Balcanii de Vest, Liban, Iordania şi Turcia) în gestionarea crizei refugiaţilor sirieni, dar şi o mai bună coordonare cu partenerii externi în combaterea migraţiei ilegale şi a traficului de fiinţe umane. A subliniat rolul important al Turciei, ţară care găzduieşte pe teritoriul său un număr foarte mare de refugiaţi şi care, în acelaşi timp, joacă un rol cheie în soluţionarea actualei crize, atât din punct de vedere umanitar, cât şi al controlului fluxului migraţionist şi al combaterii reţelelor de trafic de persoane. Secretarul de stat român a subliniat, totodată, importanţa soluţionării conflictului din Siria, în conexiune directă cu fenomenul migraţionist actual.
Cu referire la consolidarea UEM, secretarul de stat George Ciamba a subliniat necesitatea derulării discuţiilor şi formulării deciziilor în format UE28, a unei abordări transparente şi echitabile, deschise tuturor statelor membre în acest proces, având în vedere interdependenţele economice dintre statele membre şi necesitatea evitării fragmentării pieţei interne.
Referitor la Marea Britanie, secretarul de stat român a subliniat importanţa transparenţei în dialogul pe care Comisia Europeană îl are în prezent cu Marea Britanie în perspectiva referendumului din această ţară cu privire la apartenenţa la Uniune.
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii