Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:19 20 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă MAE Participarea secretarului de stat George Ciamba la Conferinţa la nivel înalt privind rutele migratorii din Mediterana de Est şi Balcanii de Vest

ro

09 Oct, 2015 10:27 515 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri europene George Ciamba a participat joi, 8 octombrie, la Luxemburg, la Conferinţa la nivel înalt privind rutele migratorii din Mediterana de Est şi Balcanii de Vest. Conferinţa a prilejuit un schimb de opinii între statele UE şi statele cele mai afectate de fenomenul migratoriu pe rutele Balcanilor de Vest şi Mediteranei de Est pentru a identifica măsuri de sprijin ale UE în beneficiul acestora, precum şi acţiuni comune în vederea diminuării presiunii migratorii, a combaterii migraţiei ilegale şi a traficului de fiinţe umane.
În context, secretarul de stat George Ciamba a reiterat necesitatea unei viziuni strategice la nivelul UE, care să abordeze toate dimensiunile problematicii, cu accent pe gestionarea cauzelor şi găsirea de soluţii care să trateze problema la sursă. A subliniat faptul că România tratează cu responsabilitate aceste aspecte, atât în ceea ce priveşte măsurile la nivel UE, cât mai ales abordarea cauzelor. A evidenţiat eforturile României în ceea ce priveşte asistenţa, inclusiv financiară, acordată în plan bilateral şi multilateral, precum şi contribuţia la diversele agenţii ale UE. A transmis totodată aprecieri pentru eforturile pe care partenerii externi le depun pentru a gestiona provocările determinate de migraţie.
Făcând referire la evoluţiile migratorii din Balcanii de Vest, a salutat angajamentul statelor din regiune pentru gestionarea situaţiei şi a subliniat importanţa susţinerii demersurilor acestora, precum şi importanţa evitării unui impact negativ al situaţiei actuale asupra eforturilor de integrare europeană a acestora. Oficialul român a subliniat, de asemenea, rolul Turciei în gestionarea acestei crize, ţară care găzduieşte un număr foarte mare de refugiaţi.
Conferinţa s-a finalizat cu adoptarea unei declaraţii politice, care include liniile directoare ale cooperării cu partenerii externi din Balcanii de Vest şi Mediterana de Est în domeniul migraţiei în perioada următoare.
Conferinţa la nivel înalt privind rutele prin Mediterana de Est şi Balcanii de Vest din 8 octombrie se înscrie, alături de Summit-ul UE-Africa care va avea loc în Malta, La Valetta (11-12 noiembrie a.c.), în eforturile UE de a consolida cooperarea cu partenerii externi ai UE pentru o gestionare cuprinzătoare a migraţiei şi a cauzelor profunde ale acestui fenomen, în parteneriat cu statele de origine şi tranzit.

Ti-a placut articolul?

Comentarii