Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:23 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă MAE Participarea României la Expo Milano 2015

ro

26 Feb, 2015 17:38 869 Marime text
Comisarul general al României pentru Expo Milano 2015, Georgian Ghervasie, a prezentat astăzi, într-un briefing de presă susţinut la sediul MAE, informaţii privind participarea României la  Expo Milano 2015, din calitatea Ministerului Afacerilor Externe de coordonator al procesului de pregătire şi participare a României la aceasta expoziție.

În spiritul temei generale a expoziției universale Expo Milano 2015 - “Hrănirea Planetei. Energie pentru viaţă / Feeding the Planet. Energy for life”, care se va desfăşura pe o durată de 6 luni (1 mai - 31 octombrie 2015), pavilionul României, care are ca temă ”În armonie cu natura/Living with nature”, reprezintă o interpretare actuală a unei case tradiţionale româneşti unde vizitatorii sunt invitaţi să descopere, prin mijloace moderne de prezentare audio-video, soluţii tehnologice inovative şi promovarea unor modele alimentare sănătoase, bazate pe produse agricole bio, resursele sale naturale, precum şi soluţiile ecologice adoptate care promovează o dezvoltare durabilă a ţării.

Lotul dedicat pavilionului României are 887 metri pătraţi şi este poziţionat în centrul complexului expoziţional, având ca pavilioane vecine pe cele ale Franţei, Israelului, Mexicului, Spaniei şi Vaticanului.
Pavilionul va fi structurat, la parter, pe 5 arii tematice (biodiversitate, agricultura şi energia verde, fructe şi legume, cultură şi tradiţie, gastronomie) şi va oferi vizitatorilor informaţii prin intermediul unor tehnologii multimedia. Etajul va reflecta elementul tradițional – aici va fi creat un restaurant, în scopul promovării bucătăriei românești, precum și o grădină care va fi menținută vie pe toată durata expoziției, acoperișul fiind din stuf. “Pavilionul României va oferi vizitatorilor o perspectivă complexă a caracterului, a resurselor şi al potenţialului ţării noastre, subliniind aspectele cele mai semnificative. Acesta urmărește să fie un mixt între tradiție și modernitate”, a declarat Comisarul general al României pentru Expo Milano 2015, Georgian Ghervasie.

Pe parcursul celor şase luni ale Expo Milano 2015, la pavilionul României vor fi organizate mai multe evenimente culturale şi sociale, dar şi misiuni economice.
Georgian Ghervasie a subliniat că participarea României la acest eveniment se va axa nu numai pe componenta de diplomaţie publică, ci şi pe acţiunile de diplomaţie economică, MAE încheind în acest sens acorduri de colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie a României şi Camera de Comerţ Italiană pentru România.

În vederea construirii acestui pavilion, Ministerul Afacerilor Externe a organizat la începutul anului 2014 o „Competiţie de idei”, un concurs public finanţat din surse private, ce a fost deschis tuturor propunerilor şi soluţiilor integrate pentru pavilionul naţional, atât prin intermediul ideii arhitecturale cât şi al temei de expunere şi a denumirii pavilionului, bazate pe originalitate, creativitate şi sustenabilitate. Juriul competiţiei a fost format din membrii Comisiei de Organizare, cu concursul reprezentanţilor OAR si IAA în calitate de experţi cooptaţi. Câştigătorii acestei competiţii au fost, pentru partea arhitecturală, asocierea dintre birourile de arhitectură Artline şi Adest, iar pentru partea de concept, firma Oxygen PR. Constructorul pavilionului este asocierea dintre societăţile italiene Poledil şi Groma.
Bugetul pentru construcţia şi amenajarea pavilionului, precum şi pentru organizarea de evenimente pe toată durata expoziţiei mondiale a fost alocat de Guvernul României şi este de 3,5 milioane de euro.
Informaţii suplimentare:

Expozițiile universale sunt evenimente de amploare organizate o dată la 5 ani, pe durata a până la șase luni. Scopul acestora este educarea și informarea publicului, promovarea colaborării între țările, organizațiile internaționale, ceilalți actori participanți, precum și împărtășirea celor mai inovative elemente pe o anumită tematică, inclusiv în scopul dezvoltării de soluții în domeniu.
România a participat, în ultimii 25 de ani, la toate expoziţiile universale organizate sub egida Biroului Internaţional pentru Expoziţii: Sevilla (Spania) 1992, Hanovra (Germania) 2000, Aichi (Japonia) 2005 şi Shanghai (China) 2010. Mişcarea expoziţională a fost inaugurată la Londra în anul 1851.

Evenimentul din acest an se va desfăşura la Milano pe o durată de 6 luni, în perioada 1 mai - 31 octombrie 2015, având ca temă centrală “Hrănirea Planetei. Energie pentru viaţă/ Feeding the Planet. Energy for life”.
Mai multe informații referitoare la participarea României la Expo Milano sunt disponibile aici: http://www.mae.ro/expo-2015; Informaţii despre selectarea soluţiei conceptuale integrate a pavilionului României la Expo Milano 2015: http://www.mae.ro/node/25605
Mai multe informații referitoare la Expo Milano 2015 sunt disponibile accesând pagina oficială a evenimentului: http://www.mae.ro/expo-2015.
Filmul de prezentare a pavilionului României la Expo Milano 2015 este disponibil pe conturile oficiale de Facebook şi Youtube ale MAE.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii