Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:03 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă MAE Ministrul Bogdan Aurescu a participat la deschiderea anului universitar la Facultatea de Drept a Universității din București

ro

01 Oct, 2015 14:41 1114 Marime text
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat joi, 1 octombrie 2015, la deschiderea anului universitar la Facultatea de Drept a Universității din București.
“Sunt foarte onorat să particip astăzi la deschiderea anului universitar la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti. (…).  De fiecare dată, la 1 octombrie, când trec pragul acestei Facultăți, mă cuprinde acelaşi sentiment de emoţie intensă ca în prima zi când am intrat ca student, acum – deja – 23 de ani. Astăzi vă vorbesc într-o dublă calitate – mai întâi ca profesor al acestei facultăţi de elită a învăţământului juridic românesc, și apoi ca ministru al afacerilor externe al României”, a declarat șeful diplomației române.
Ministrul Aurescu i-a încurajat pe studenți, cu acest prilej, să urmeze o carieră în diplomație, atrăgând atenția că “nu doar avocatura, magistratura sau notariatul sunt profesii juridice, ci și diplomaţia este o profesie juridică. (…) Este singura profesie juridică care vă deschide calea către o contribuție directă la ridicarea profilului internaţional al României şi, prin asta, la o Românie respectată pe plan internaţional, mai sigură, mai prosperă pentru cetăţenii săi”.
“Dreptul internaţional este esenţial pentru o politică externă eficientă. Dreptul internaţional – am mai spus acest lucru şi o repet şi acum – trebuie să facă parte din codul genetic al fiecărui diplomat. (…). Pentru un stat de talia României, dreptul internaţional este cel mai bun instrument de maximizare a eforturilor de politică externă, de eficientizare a demersurilor diplomatice. Putem atinge obiective pe care altfel, prin instrumentele politice obişnuite, nu le putem obţine”, a arătat șeful diplomației române, care a amintit de reușita Procesului pentru Delimitarea Spaţiilor Maritime dintre România şi Ucraina în Marea Neagră la care a contribuit o echipă formată din diplomaţi jurişti absolvenţi ai Facultății de Drept a Universității din București.
"În 2009, România a obţinut la Curtea Internaţională de Justiţie 9700 km² de spaţii maritime, folosind instrumentele dreptului internaţional, după ce negocierile şi eforturile politice au dat greş vreme de peste 40 de ani. Iar Echipa care a obţinut acest succes – unica extindere de jurisdicţie suverană a României de la Marea Unire din 1918 – a fost compusă (cu o singură excepţie) din diplomaţi jurişti absolvenţi ai acestei Facultăţi", a spus Bogdan Aurescu. 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii