Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:43 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă MAE Întrevederea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu Secretarul General al Cartei Energiei, Urban Rusnák

ro

05 Oct, 2015 13:28 993 Marime text
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut luni, 5 octombrie 2015, o întrevedere cu Secretarul General al Cartei Energiei, Urban Rusnák, în cadrul vizitei pe care acesta o efectuează la București pentru participarea la cea de a XIV-a ediție a Conferinţei cu tema “Investiţii şi reglementare în domeniul energiei”, în perioada 5-6 octombrie 2015.
Discuţiile cu ministrul Bogdan Aurescu s-au axat pe aspecte legate de continuarea procesului de modernizare a Cartei Energiei, pornind de la rezultatele obţinute prin încheierea cu succes a adoptării şi semnării la Haga, la 20 mai 2015, a Cartei Internaţionale a Energiei, document politic care reflectă noile evoluţii din domeniul energetic.
Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat susţinerea fermă a României pentru procesul Cartei Energiei şi a Tratatului Cartei Energiei, ca instrument juridic principal care stabileşte regulile comerţului şi investiţiilor din domeniul energetic. A exprimat totodată convingerea că, în perioada vizitei în România a Secretarului General şi ulterior, se vor identifica proiecte concrete de interes, prin care România să beneficieze într-o măsură sporită de activităţile desfăşurate în cadrul procesului Cartei Energiei, intensificându-şi totodată contribuţia la acest proces, în calitatea sa de stat producător, consumator şi de tranzit al energiei.
De asemenea, Bogdan Aurescu a prezentat proiectele energetice prioritare pentru România, inclusiv proiectul AGRI. Totodată, a subliniat importanţa implicării UE în domeniul securităţii energetice în regiunea Asiei Centrale, evaluare împărtăşită pe deplin de interlocutor.
Secretarul General al Cartei Energiei a apreciat participarea şi sprijinul acordat, până în prezent, procesului Cartei Energiei şi a salutat  decizia României de a candida pentru preluarea preşedinţiei Conferinţei Cartei Energiei în 2018 şi de a găzdui la Bucureşti Conferinţa anuală a statelor membre la acest proces.
 
Informații suplimentare:
La 17 decembrie 1991, Romania a semnat Carta Europeana a Energiei, document politic care a pus bazele cooperării multilaterale în domeniul energetic între statele semnatare. Inițiativa a aparținut Uniunii Europene. Obiectivul principal al Cartei îl constituie diversificarea și adâncirea cooperării economice în sectorul energetic, în vederea îmbunătățirii siguranței în aprovizionarea cu produse energetice, creșterii eficienței activităților economice din acest sector și reducerii efectelor negative asupra mediului. Documentele juridice ale Cartei sunt Tratatul Cartei Energiei și Protocolul Cartei Energiei privind eficienta energetica si aspecte legate de mediu, ratificate de România prin Legea nr.14/1997, intrate în vigoare la 16.04.1998 (parte a acquis-ului comunitar).

 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii