Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:30 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă MAE - Aniversarea a 65 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice la nivel de ambasadă între România și Republica Socialistă Vietnam - 4.02.2015

ro

04 Feb, 2015 13:09 926 Marime text
Ministerul  Afacerilor Externe salută aniversarea la data de 3 februarie 2015, a 65 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice la nivel de ambasadă între România și Republica Socialistă Vietnam.
Relațiile dintre cele două țări s-au dezvoltat fără întrerupere în această perioadă prin vizite la nivel de șef de stat, în plan parlamentar și guvernamental.
De-a lungul timpului, peste 3000 de cetățeni vietnamezi au urmat studiile universitare în România.
Vietnamul este în același timp un partener foarte important pentru Uniunea Europeană, care are în atenție susținerea acestei țări, inclusiv printr-o legătură solidă de parteneriat. În 2012, Uniunea Europeană și Vietnam au semnat Acordul de Parteneriat și Cooperare.
România și Vietnam au o bună colaborare în cadrul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei și în Asia-Europe Meeting (ASEM), inclusiv prin implementarea Iniţiativei Dunăre-Mekong.

Informaţii suplimentare:
România şi Republica Socialistă Vietnam au stabilit relaţii diplomatice la rang de ambasadă, la 3 februarie 1950.
Între cele două ţări au avut loc contacte periodice de nivel, pe linie de stat, guvernamentală și parlamentară.
După 1989, dialogul politic bilateral a înregistrat o dinamică înaltă, care s-a materializat în vizitele efectuate de preşedinţii celor două ţări la Hanoi (1997, cu prilejul sommet-ului Francofoniei) şi, respectiv, la Bucureşti (2003). Au mai realizat vizite vicepreşedintele R. S. Vietnam în România (2004, cu prilejul sommet-ului Francofoniei), primul ministru român în Vietnam în 1995 și vicepremierul R. S. Vietnam în România în 1994. În 2013, un vicepreședinte al Adunării Naționale a R. S. Vietnam a efectuat o vizită la București.
Există un schimb activ de vizite la nivelul Parlamentelor celor două țări, în special între Comisiile de politică externă. În cadrul Parlamentului României şi al Adunării Naţionale a R.S. Vietnam au fost înfiinţate Grupuri parlamentare de prietenie.
Pe linia MAE, miniștrii afacerilor externe ale celor două țări au efectuat schimburi de vizite și, periodic, au loc consultări politice pe teme de interes regional și internațional.
Este semnificativă menţinerea în ultimii ani a trendului ascendent al schimburilor comerciale româno-vietnameze, atât în ceea ce priveşte exporturile, cât şi importurile, în condiţiile crizei economico-financiare globale. Vietnamul se situează constant pe unul din primele locuri în ierarhia partenerilor comerciali ai României din ASEAN și din Asia. În primele trei trimestre ale anului 2014, schimburile comerciale dintre România și Vietnam s-au cifrat la 113 milioane USD, în creștere cu 23,18% față de aceeași perioadă a anului anterior.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii