Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:50 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa- Lansarea primei sesiuni de informare privind votul prin corespondenţă pentru românii din străinătate

ro

12 Feb, 2016 14:30 1226 Marime text
Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu,  a efectuat o vizită la Viena în data de 11 februarie.  Cu această ocazie, oficialul român a susţinut, alături de preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Ana Maria Pătru, o sesiune de informare cu privire la votul prin corespondență, precum şi modalităţile disponibile pentru exercitarea dreptului de vot pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, ca urmare a noilor modificări legislative în domeniul electoral. Aceasta este prima sesiune de informare din calendarul comun MAE-DPRRP şi AEP, destinată comunităților românești de peste hotare.

Programul vizitei la Viena a inclus o întrevedere cu Peter Wittman, Friedrich Ofenauer, Walter Rauch și Eva Muckstein, membri ai Grupului Parlamentar de prietenie Austria – România, precum şi o întâlnire cu reprezentanții asociațiilor româneşti.

În discuţiile cu parlamentarii austrieci, ministrul delegat a apreciat cooperarea bilaterală strânsă dintre România şi Austria din perspectiva relaţiilor economice, culturale şi educaţionale şi a exprimat deschiderea pentru dezvoltarea unor proiecte şi în alte domenii de interes comun pentru ambele state. Acesta a subliniat interesul părţii române pentru deschiderea unui al doilea lectorat de limba română, în cadrul Universităţii din Graz. Totodată, demnitarul român a transmis un mesaj de mulţumire din partea statului român şi a exprimat gratitudine pentru asistența medicală acordată victimelor incendiului de la clubul Colectiv.

În contextul întâlnirii cu membrii comunităţii româneşti, ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni a subliniat importanţa educaţiei în păstrarea identităţii culturale şi lingvistice în rândul comunităţii româneşti din Austria, în special în rândul tinerelor generaţii. În acest sens, oficialul a susţinut necesitatea extinderii cursurilor de limbă, cultură şi civilizaţie românească la nivelul asociaţiilor şi parohiilor româneşti din Austria.

Ministrul delegat Dan Stoenescu a reliefat importanţa înfiinţării de reţele profesionale româneşti, acestea având un rol esenţial în stimularea contactelor între profesioniştii din ţara de adopţie şi cea de origine. A încurajat o implicare activă și de substanţă a românilor din Austria în viața socială a comunităţilor locale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii