Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:37 23 04 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa- Ediţia 2016 a campaniei "Dialog cu Diaspora pe teme consulare" a debutat la Madrid

ro

21 Feb, 2016 23:24 609 Marime text
Cea de-a doua ediţie a programului “Dialog cu diaspora pe teme consulare” a debutat  la Madrid, în perioada 19-21 februarie 2016, unde conducerea Departamentului Consular din cadrul MAE a avut întâlniri cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Regatul Spaniei, precum şi cu toți șefii oficiilor consulare de pe teritoriul acestui stat.

Vineri, 19 februarie 2016, s-a desfăşurat la sediul secției consulare din Madrid o întâlnire cu reprezentanți ai mediului asociativ românesc din Spania, care au primit informații despre ultimele noutăți cu privire la serviciile consulare și au semnalat problematicile cu care se confruntă pe plan consular. "Ne bucurăm să avem un dialog deschis, orientat pe chestiuni concrete, cu cetățenii români beneficiari de servicii consulare stabiliți pe teritoriul Spaniei. Pentru Departamentul Consular sunt foarte importante reacțiile acestora cu privire la serviciile consulare, mai ales ca urmare a implementării acestui amplu sistem informatic, E-cons. Campania “Dialog cu diaspora pe teme consulare” este deja la a doua ediție, tocmai pentru că reacţia primită la prima ediție desfășurată în anul 2015 a fost extrem de utilă în procesul de rafinare a procedurilor E-cons, astfel încât acestea să răspundă cât mai bine cerințelor și necesităților cetățenilor care se prezintă la ghișeele oficiilor consulare", a afirmat Bogdan Stănescu, directorul general al Departamentului Consular.

Tot la Madrid, conducerea Departamentului Consular a organizat o reuniune regională cu șefii oficiilor consulare din Regatul Spaniei (Barcelona, Bilbao, Sevilla, Almeria, Castellon de la Plana, Ciudad Real, Zaragoza, Madrid) și Portugalia, în cadrul căreia au fost discutate probleme specifice din practica consulară, problematică notarială și de stare civilă. Uniformizarea practicilor consulare este una dintre preocupările constante aflate permanent în atenția Departamentului Consular, dialogul cu diplomații cu atribuții consulare fiind extrem de util pentru perfectarea tuturor procedurilor incluse în componentele sistemului E-cons, care are ca obiectiv inclusiv impunerea de practici unitare la nivel consular.

La reuniune au participat şi reprezentanţii instituţiilor partenere în implementarea sistemului E-Cons: Direcţia Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (DEPABD) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR), în vederea demarării unui dialog constructiv cu șefii oficiilor consulare care să îmbunătățească colaborarea instituțională și să faciliteze identificarea de soluții concrete pentru unele situații cu care se confruntă cetățeni români solicitanți de servicii consulare.

Informaţii suplimentare:

Programul “Dialog cu Diaspora pe teme consulare” se desfășoară în prima jumătate a anului 2016 în statele cu comunităţi importante de români unde se desfăşoară o intensă activitate consulară: Spania, Italia, Franţa, Germania, Marea Britanie. O echipă a Departamentului Consular din cadrul Ministerului Afacerilor Externe se va deplasa în aceste state pentru a prezenta cetăţenilor români, beneficiarii direcți ai acestor programe, ultimele noutăţi cu privire la sistemul de servicii consulare E-Cons.
Campania “Dialog cu Diaspora pe teme consulare” este la a doua ediție, fiind lansată în anul 2015.
Platforma E-cons reuneşte următoarele componente:
-Portalul pentru facilitarea solicitării vizelor - E-Viza (implementat şi funcţional);
-Sistemul Naţional de Informații privind Vizele – SNIV (implementat şi funcţional);
-Sistemul Informatic Integrat de Management al Documentelor de Călătorie – E-Pass (implementat şi funcţional);
-Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate – CCSCRS (implementat şi funcţional);
-Sistemul Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetăţeni (în curs de finalizare).

Ti-a placut articolul?

Comentarii