Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:24 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Celebrarea Zilei Naţiunilor Unite la 24 octombrie 2013

ro

24 Oct, 2013 11:29 969 Marime text
24 octombrie 2013

Comunicat de presă
Celebrarea Zilei Naţiunilor Unite la 24 octombrie 2013

Cu ocazia celebrării, la 24 octombrie 2013, a Zilei Naţiunilor Unite, Ministerul Afacerilor Externe reafirmă angajamentul ţării noastre în favoarea valorilor şi principiilor multilateralismului promovate prin Carta ONU.
În cursul ultimilor ani, Organizaţia a înregistrat progrese în domenii importante ale agendei internaţionale: reducerea la jumătate, raportat la anul 2000, a sărăciei extreme, sprijin pentru tranziţia la valorile democratice în multe state, precum şi apariţia unor semne încurajatoare ale creşterii economice în unele state în curs de dezvoltare. Contribuţia efectivă a Organizaţiei în domeniul păcii şi securităţii internaţionale a primit o recunoaştere şi o confirmare de prestigiu prin acordarea anul acesta a Premiului Nobel pentru Pace, Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice .
Îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului până la termenul stabilit – anul 2015 - face necesară în continuare intensificarea eforturilor comunităţii internaţionale pentru atingerea acestor ţinte specifice, precum şi pregătirea unei agende solide şi pragmatice post-2015.
După aproape şase decenii de activitate în cadrul ONU, România va rămâne în continuare unul dintre membrii săi angajaţi şi îşi propune să aducă o contribuţie semnificativă la menţinerea păcii şi securităţii internaţionale, la promovarea democraţiei şi a drepturilor omului şi la îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare economică şi socială.
În mesajul rostit recent în plenul Adunării Generale a ONU, ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a subliniat: „În calitate de reprezentant al unui stat care, după 1990, a parcurs un proces complex de tranziție politică, economică și democratică, considerăm că toate statele care se află în procese de democratizare au nevoie de sprijinul comunității internaționale. Provocările cu care aceste state se confruntă sunt complexe și includ promovarea guvernanței democratice și a statului de drept, abordarea aspectelor ce țin de încălcări din trecut ale drepturilor omului și încurajarea exercitării corecte a actului de justiție”.
România a afirmat în repetate rânduri dorinţa de a împărtăşi, la rândul său, experienţa dobândită în acest proces. Pornind de la aceasta, ţara noastră va promova în cursul actualei sesiuni a Adunării Generale a ONU o rezoluţie cu tema „Drepturile omului, democraţia şi statul de drept în contextul Agendei de dezvoltare post-2015”, pornind de la sprijinul larg de care a beneficiat o rezoluţie pe aceeaşi tematică, adoptată la sesiunea din martie 2012 a Consiliului Drepturilor Omului de la Geneva.
De asemenea, în calitate de membru al Grupul de lucru pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, România va contribui, în perioada următoare, la definirea termenilor de referinţă de interes tematic, inclusiv pentru ţara noastră, în conformitate cu deciziile Conferinţei Rio+20 (Rio de Janeiro, iunie 2012).

Informaţii suplimentare
 Ziua Naţiunilor Unite este sărbătorită, anual, la 24 octombrie, organizaţia globală şi statele membre marcând astfel intrarea în vigoare, în 1945, a Cartei Naţiunilor Unite.
Carta reprezintă instrumentul pe baza căruia a fost creată Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU). Este o convenţie internaţională care stabileşte drepturile şi obligaţiile statelor membre, precum şi procedurile care reglementează funcţionarea Organizaţiei. Documentul enunţă prevederile pe baza cărora au fost create organele ONU şi cuprinde principiile majore ale relaţiilor internaţionale, cum ar fi egalitatea suverană între State sau interzicerea recurgerii la forţă.
Preambulul Cartei Naţiunilor Unite evocă idealurile şi obiectivele comune ale naţiunilor ale căror guverne s-au reunit pentru a forma Organizaţia Naţiunilor Unite.
Carta a fost semnată la 26 iunie 1945 de reprezentanţii a 50 de state participante la Conferinţa de la San Francisco (SUA) şi a intrat în vigoare la 24 octombrie, în acelaşi an. România a devenit stat membru al ONU la 14 decembrie 1955.


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii