Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:34 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A treia rundă a dialogului trilateral Polonia - România - Turcia, la nivel de secretar de stat în ministerele Afacerilor Externe

ro

10 May, 2013 17:45 814 Marime text
A treia rundă a dialogului trilateral Polonia - România - Turcia,  la nivel de secretar de stat în ministerele Afacerilor Externe
 
 
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a participat, în zilele de 9-10 mai 2013, la cea de-a treia rundă de consultări a Trilateralei Polonia-România-Turcia, la nivel de secretar de stat în MAE. Delegaţia poloneză a fost condusă de Boguslaw Winid, subsecretar de stat, iar cea turcă de Fatih Ceylan, adjunct al subsecretarului de stat pentru afaceri politice bilaterale.
 
Consultările se înscriu în dialogul susţinut al celor trei ţări pe tematica strategică şi de securitate. Obiectivul acestei noi runde de consultări a vizat consolidarea cooperării dintre cele trei state, Aliaţi în cadrul NATO şi parteneri strategici, în sprijinul securităţii regionale, europene şi euroatlantice, în principal prin urmărirea subiectelor aflate pe agenda constantă a acestui format de dialog.
 
Astfel, şefii delegaţiilor română, poloneză şi turcă au aprofundat o serie de teme de interes comun, printre subiectele principale numărându-se apărarea împotriva rachetelor balistice, implementarea Iniţiativei NATO Smart Defence, politica “uşilor deschise” (lărgirii) Alianţei, perspectivele regimului de control al armelor convenţionale în Europa, problematica regională, precum şi securitatea energetică. De asemenea, au fost trecute în revistă evoluţii de interes din spaţiile adiacente celui euroatlantic, dar şi la nivel global, cu accent pe focarele de tensiuni curente.
 
În cadrul discuţiilor, Bogdan Aurescu a prezentat stadiul participării României la proiectul apărării antirachetă, subliniind desfăşurarea sa fără întârzieri şi faptul că finanţarea sa este asigurată. În ce priveşte securitatea energetică, a menţionat susţinerea fermă a României pentru proiectul Nabucco. În cadrul discuţiei privind problemele regionale, secretarul de stat român a exprimat, împreună cu colegii polonez şi turc, speranţa că în cel mai scurt timp criza politică de la Chişinău se va finaliza prin instalarea unui guvern stabil care să asigure viitorul european al Republicii Moldova.
 
Discuţiile au evidenţiat şi cu această ocazie valoarea adăugată a dialogului dintre aceste state situate în aceeaşi zonă geostrategică, valenţele coordonării pe teme de interes atât în cadru bilateral şi trilateral, cât şi în sprijinul politicilor Alianţei Nord-Atlantice, precum şi oportunităţile pentru aprofundarea în continuare a schimburilor de vederi dintre acestea. "La un an de la iniţierea acestui format trilateral, pot să spun fără rezerve că Trilaterala România-Polonia-Turcia are o activitate plină de substanţă şi cu valoare adăugată, spre beneficiul concret al securităţii celor trei aliaţi şi parteneri strategici, precum şi al Alianţei Nord-Atlantice", a declarat Bogdan Aurescu.
 
În marja reuniunii Trilateralei, cei trei demnitari au vizitat Comandamentul de la Izmir al Forţelor Terestre NATO (Allied Land Command / LANDCOM), ocazie cu care secretarul de stat Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu generalul locotenent american Frederick Hodges, şeful LANDCOM, precum şi cu militarii români care constituie contingentul ţării noastre, detaşat în acest moment în cadrul acestei componente esenţiale a Comandamentului Aliat pentru Operaţii.
 
Informaţii suplimentare:
 
Consultările trilaterale în acest format au fost iniţiate de România în urmă cu un an, în mai 2012, pornind de la constatarea existenţei între cele trei state a unui număr substanţial de teme în care abordările naţionale respective sunt convergente, precum şi de la faptul că ţara noastră are Parteneriate Strategice cu celelalte două state.
 
Acest format de consultări are un caracter informal, neinstituţionalizat, şi urmăreşte realizarea de schimburi de vederi şi coordonarea în interiorul Alianţei Nord-Atlantice.
 
România şi Polonia au semnat, la 7 octombrie 2009, Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic bilateral, iar la 26 octombrie 2010 - Planul de Acţiune pentru implementarea Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări.
 
România şi Turcia au semnat la 12 decembrie 2011 Declaraţia Comună a Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări. A fost convenit Planul de Acţiune pentru implementarea acestui Parteneriat Strategic, semnarea sa având loc cu ocazia vizitei ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, la Ankara, pe 14 martie 2013.  
 
Prima întrevedere în format trilateral Polonia–România-Turcia a avut loc, la nivel de secretar de stat în MAE, la iniţiativa părţii române, în luna mai 2012, în marja Summit-ului NATO de la Chicago. A doua întâlnire, la acelaşi nivel, s-a desfăşurat la 6 noiembrie 2012, la Bucureşti. Următoarea rundă a consultărilor în format trilateral, la nivel de secretar de stat în MAE, este preconizată să se desfăşoare în toamna acestui an, în Polonia.
 
În cadrul cooperării trilaterale s-a înscris şi desfăşurarea, la 23 aprilie a.c., în marja ministerialei de externe NATO de la Bruxelles, a unei întâlniri în formatul „3+4”, la nivel ministerial, între statele Trilateralei şi şefii diplomaţiilor din state aspirante la aderarea la NATO (Bosnia-Herţegovina, Georgia, Muntenegru, Macedonia).
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii