Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:53 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A patra reuniune a Trilateralei pe teme de securitate Polonia - România - Turcia

ro

27 May, 2014 11:53 976 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a participat, la 26 mai 2014, la Varşovia, la a patra reuniune a Trilateralei pe teme de securitate Polonia-România-Turcia, la nivel de secretar de stat în MAE. Delegaţia poloneză a fost condusă de către Boguslaw Winid, subsecretar de stat, iar cea turcă de către Ahmet Muhtar Gun, subsecretar de stat adjunct pentru afaceri politice bilaterale.
 
Agenda reuniunii trilaterale de la Varşovia a vizat o tematică extinsă strategică şi de securitate, cu accent pe situaţia de securitate din Ucraina şi la nivel regional, inclusiv perspectivele de evoluţie după alegerile din 25 mai 2014, cooperarea în cadrul Alianţei Nord-Atlantice şi pregătirea Summit-ului NATO din Marea Britanie din septembrie 2014, consolidarea apărării colective a NATO, apărarea antirachetă, politica NATO a „uşilor deschise”, evoluţiile de interes din spaţiile adiacente celui euroatlantic, precum situaţia din Siria, dosarul nuclear iranian şi activităţi circumscrise politicii externe şi de securitate comune a UE.
 
Şefii celor trei delegaţii au discutat contextul desfăşurării alegerilor din 25 mai şi au exprimat sprijinul ferm faţă de integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei.
 
Secretarul de stat Bogdan Aurescu a evidenţiat importanţa acordării sprijinului necesar Ucrainei în contextul crizei ruso-ucrainene, atât prin prisma eforturilor la nivel NATO, cât şi prin implicarea hotărâtă a UE. Oficialul român a subliniat necesitatea reasigurării Aliaţilor estici, cei mai expuşi evoluţiilor imprevizibile din regiune, element important pentru stabilizarea strategică a regiunii Mării Negre şi pentru descurajarea factorilor de instabilitate.
 
În acelaşi timp, a pledat pentru rolul pozitiv, prezenţa activă şi pe termen lung în regiunea Mării Negre a Alianţei Nord-Atlantice, bazate pe solidaritatea şi coeziunea aliaţilor, precum şi pentru implicarea în ceea ce priveşte răspunsul la provocările la adresa partenerilor estici. În context, a exprimat necesitatea acordării de sprijin substanţial partenerilor estici, mai ales Republica Moldova şi Georgia, în scopul consolidării parcursului european al acestora.
 
În cadrul consultărilor trilaterale, a avut loc şi un schimb de opinii cu privire la pregătirea Summit-ului NATO din Marea Britanie, un obiectiv major al reuniunii la vârf din toamna reprezentându-l consolidarea dimensiunii de apărare colectivă a NATO, în contextul ameninţărilor de securitate din vecinătatea Alianţei Nord-Atlantice.
 
În cadrul reuniunii a fost subliniată necesitatea continuării politicii „uşilor deschise” a NATO, care să se reflecte în decizii relevante la Summit, în special pentru Muntenegru şi Georgia.
 
În domeniul apărării antirachetă, Bogdan Aurescu a prezentat progresele realizate în pregătirea amplasării în România a sistemului american de apărare antirachetă, evidenţiind efectuarea cu succes, la 20 mai 2014, de către Agenţia de Apărare Antirachetă a SUA, a primului test al Aegis Ashore cu tipul de interceptor SM-3 Block IB, care va fi instalat la Baza Deveselu. Cele trei delegaţii au exprimat susţinere pentru progrese notabile în domeniul capabilităţilor antirachetă ale NATO.
 
Consultările au abordat şi chestiunea participării Turciei la activităţi circumscrise politicii externe şi de securitate comune a UE, atât România, cât şi Polonia considerând că partea turcă poate fi un partener valoros pentru angajamentul operaţional al UE în diferite teatre.
 
Discuţiile au evidenţiat, şi cu această ocazie, valoarea adăugată a dialogului dintre cele trei state situate în aceeaşi zonă geostrategică, valenţele coordonării pe teme de interes atât în cadru bilateral şi trilateral, cât şi în sprijinul politicilor Alianţei Nord-Atlantice, precum şi oportunităţile pentru aprofundarea în continuare a schimburilor de vederi dintre acestea.
 
Şefii delegaţiilor au subliniat, totodată, importanţa colaborării trilaterale în format parlamentar, salutând rezultatele pozitive ale primei reuniuni a şefilor Comisiilor de Politică Externă din Parlamentele naţionale ale celor trei ţări, desfăşurată la Bucureşti, la 7 mai 2014, cu adoptarea unei Declaraţii parlamentare trilaterale.
 
Informaţii suplimentare
 
Consultările trilaterale în acest format au fost iniţiate de România pornind de la constatarea existenţei unui număr substanţial de teme în care abordările naţionale ale celor trei state sunt convergente, în condiţiile în care ţara noastră are Parteneriate Strategice cu celelalte două state. Acest format de consultări are un caracter informal, neinstituţionalizat, şi urmăreşte realizarea de schimburi de vederi şi coordonarea în interiorul Alianţei Nord-Atlantice.
 
România şi Polonia au semnat, la 7 octombrie 2009, Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic bilateral, iar la 26 octombrie 2010 - Planul de Acţiune pentru implementarea Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări. România şi Turcia au semnat, la 12 decembrie 2011, Declaraţia Comună a Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări. A fost convenit Planul de Acţiune pentru implementarea acestui Parteneriat Strategic, semnarea sa având loc cu ocazia vizitei ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, la Ankara, la 14 martie 2013.  
Prima întrevedere în format trilateral Polonia–România–Turcia a avut loc, la nivel de secretar de stat în MAE, la iniţiativa părţii române, în luna mai 2012, în marja Summit-ului NATO de la Chicago. Au urmat alte două runde de consultări, la Bucureşti (6 noiembrie 2012) şi Izmir (9-10 mai 2013).
 
În cadrul cooperării trilaterale s-a înscris şi desfăşurarea, la 23 aprilie 2013, în marja Ministerialei de externe NATO de la Bruxelles, a unei întâlniri în formatul „3+4”, la nivel ministerial, între statele Trilateralei şi şefii diplomaţiilor din state aspirante la aderarea la NATO (Bosnia-Herţegovina, Georgia, Muntenegru, Macedonia), precum şi consultările de la Bucureşti (28 octombrie 2013), în marja participării delegaţiilor polonă şi turcă la ceremonia de inaugurare a lucrărilor principale de construcţie de la Facilitatea antirachetă din cadrul Bazei Deveselu.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii