Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:27 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A doua runda a negocierilor bilaterale cu SUA pe tema participarii Romaniei la sistemul de aparare antiracheta

ro

27 Jul, 2010 19:48 760 Marime text

Comunicat de presă

A doua rundă a negocierilor bilaterale cu SUA pe tema participării României la sistemul de apărare antirachetă

A doua rundă de negocieri pe tema participării României la sistemul de apărare antirachetă a avut loc la Bucureşti, în perioada 26-27 iulie 2010. Delegaţia română a fost condusă de Bogdan Aurescu, secretar de stat pentru afaceri strategice în MAE, iar cea a SUA de Frank Rose, adjunctul asistentului Secretarului de stat pentru controlul armamentelor.

Cu prilejul rundei au fost continuate negocierile privind cadrul juridic care va reglementa amplasarea pe teritoriul României a unor componente ale sistemului american de apărare antirachetă în Europa, fiind înregistrate progrese semnificative. Următoarea rundă este programată pentru toamna lui 2010.

Programul negocierilor a inclus şi întrevederi între şefii celor două delegaţii, pentru discutarea relaţiilor bilaterale, a aspectelor de securitate de interes reciproc, precum şi a evoluţiilor specifice pe plan internaţional şi în cadrul NATO.

Informaţii suplimentare

La 4 februarie 2010, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat acceptarea invitaţiei părţii americane, transmisă de Preşedintele SUA, Barack Obama, privind participarea României la dezvoltarea abordării adaptive în etape a  sistemului de apărare antirachetă din Europa.

Noua abordare garantează acoperirea integrală a teritoriului României împotriva posibilelor ameninţări reprezentate de rachetele cu rază scurtă sau medie de acţiune.

Procesul de negociere a fost precedat de două runde de consultări, la 4 februarie şi 11 mai 2010, şi a fost declanşat oficial la 17 iunie 2010, odată cu vizita la Bucureşti a unei delegaţii conduse de Ellen Tauscher, subsecretarul de stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii