Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:39 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A doua runda a negocierilor bilaterale cu SUA pe tema participarii Romaniei la sistemul de aparare antiracheta

ro

26 Jul, 2010 17:30 815 Marime text

Comunicat de presă
 
A doua rundă a negocierilor bilaterale cu SUA  pe tema participării României la sistemul de apărare antirachetă

A doua rundă de negocieri pe tema participării României la sistemul de apărare antirachetă va avea loc la Bucureşti, în perioada 26-27 iulie.

Delegaţia română va fi condusă de Bogdan Aurescu, secretar de stat pentru afaceri strategice în MAE şi va avea o componenţă inter-instituţională. Delegaţia SUA va fi condusă de Frank Rose, adjunctul asistentului Secretarului de stat pentru controlul armamentelor.

Cele două delegaţii vor continua negocierea cadrului juridic care va reglementa cooperarea bilaterală în domeniul apărării antirachetă.

Programul va include şi o întrevedere între şefii celor două delegaţii, pentru discutarea aspectelor de securitate de interes reciproc, inclusiv apărarea antirachetă, agenda comună de neproliferare şi teme de actualitate de pe agenda NATO.

Informaţii suplimentare:

La 4 februarie 2010, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat acceptarea invitaţiei părţii americane, transmisă de Preşedintele SUA, Barack Obama, privind participarea României la dezvoltarea abordării adaptive în etape a  sistemului de apărare antirachetă din Europa.

Noua abordare garantează acoperirea integrală a teritoriului României împotriva posibilelor ameninţări reprezentate de rachetele cu rază scurtă sau medie de acţiune.

Procesul de negociere a fost precedat de două runde de consultări, la 4 februarie şi 11 mai 2010, şi a fost declanşat oficial la 17 iunie 2010, odată cu vizita la Bucureşti a unei delegaţii conduse de Ellen Tauscher, subsecretarul de stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii