Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:06 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Summit-ul ICE de la Chişinău 28.11.2008

ro

28 Nov, 2008 22:11 1131 Marime text

Lazăr Comănescu a preluat în numele României preşedinţia Iniţiativei Central Europene. Mandatul începe la 1 ianuarie 2009. Aflat la Chişinău, la Summit-ul ICE, unde a condus delegaţia României, ministrul Comănescu a declarat: „În exercitarea mandatului nostru vom avea în vedere continuarea implementării reformei ICE şi consolidarea cooperării cu Uniunea Europeană. Totodată, vom sprijini instrumentele care pun accentul pe capacitatea operaţională a ICE şi pe potenţialul său în privinţa proiectelor de cooperare".

Ministrul român a apreciat modul în care Republica Moldova a gestionat preşedinţia ICE în 2008, remarcând faptul că statul vecin abordează cooperarea regională ca pe un element important pentru atingerea obiectivului integrării europene.

„Perspectiva europeană rămâne un instrument extrem de important care arată direct influenţa Uniunii şi determină transformări profunde în statele candidate şi potenţial candidate.

România va întreprinde şi acţiuni de lobby la Bruxelles pentru a semnala Comisiei Europene importanţa de a sprijini activitatea ICE. Vom continua de asemenea să sprijinim interacţiunea ICE cu alte structuri regionale, mai ales SEECP şi RCC", a mai declarat Lazăr Comănescu.

În capitala Republicii Moldova, în marja participării la Summit, ministrul de externe a avut mai multe contacte şi discuţii bilaterale cu omologii săi din Republica Moldova, Ucraina şi Republica Macedonia, precum şi cu Secretarul General al OSCE.

Discuţia cu ministrul de externe Andrei Stratan s-a axat pe conlucrarea dintre cele două ţări din perspectiva demersului european al Republicii Moldova şi a importanţei îndeplinirii cerinţelor pe care le reclamă succesul unui asemenea demers.

În discuţia cu ministrul ucrainean Volodimir Ogrâzko au fost abordate aspecte privind agenda contactelor bilaterale în 2009 şi principalele subiecte în atenţie în relaţia dintre cele două ţări, între care protecţia persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale şi perspectiva deschiderii într-un timp cât mai scurt a Institutului Cultural Român la Kiev, cu filială la Cernăuţi. În cadrul întâlnirii, Lazăr Comănescu a reiterat sprijinul puternic al României asupra demersului ucrainean de aderare la NATO.

Întrevederea dintre Lazăr Comănescu şi Antonio Miloşoski, ministrul macedonean, a fost concentrată pe parcursul european şi euro-atlantic al Republicii Macedonia şi dezvoltarea relaţiilor bilaterale în acest context.

Ministrul român a avut un schimb de opinii cu Marc Perrin de Brichambaut, Secretarul General al OSCE asupra situaţiei conflictelor îngheţate, cu accent deosebit pe perspectivele soluţionării conflictului transnistrean. Cei doi oficiali au discutat şi aspecte legate de pregătirea reuniunii ministeriale OSCE din 4-5 decembrie 2008.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii