Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:25 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vânt cu intensitate de uragan în Dobrogea. Cum influențează Marea Neagră furtunile puternice. Ce spune ENEL

ro

21 Jan, 2018 08:36 6894 Marime text
Oraşul Sulina este de trei zile fără curent electric. Mii de oameni au rămas în întuneric şi în frig, pentru că cei mai mulţi dintre ei depindeau de curentul eletric pentru încălzire, după viscolul de miercuri, potrivit Digi24.

Vântul a suflat în Delta Dunării chiar şi cu 120 de kilometri pe oră – o intensitate de uragan - şi a doborât șase stâlpi de înaltă tensiune şi alţi 115 de medie tensiune.

La Gura Porțiței și Jurilovca, stațiile meteo au înregistrat o viteză a vântului de 120 de km la oră (viteză ce caracterizează uraganele de categoria I).

De altfel, regiunea s-a aflat din noaptea de miercuri spre joi până vineri noaptea sub cod portocaliu de vreme rea.
 

Meteorologul Mihai Huștiu a explicat pentru Digi24 că viscolul ce s-a manifestat violent în partea de sud-est a țării nu este totuși un fenomen neobișnuit, pentru că în Marea Neagră, atunci când sunt condiții propice, se dezvoltă cicloni atmosferici care, din cauza temperaturii mai ridicate pe care o are mare, se încarcă cu „energie”.


Practic, acea căldură eliberată de Marea Neagră intensifică ciclonii, ceea ce s-a întâmplat și în situația de față.
 
Diferența de presiune dintre Moldova și zona Mării Negre a fost destul de mare și în aceste condiții, intensitatea vântului a fost deosebită.

Ce spune ENEL

În urma condiţiilor meteo deosebite din perioada 18-19 ianuarie 2018, cod portocaliu şi galben de vânt în rafale, cu viteze de peste 130 km\h, în judeţul Tulcea s-au înregistrat avarii semnificative în instalaţiile de distribuție a energiei electrice. Pagubele produse de vânt și chiciură sunt însemnate - 6 stâlpi de înaltă tensiune şi 115 stâlpi de medie tensiune au fost rupţi de furtună. Zona Deltei Dunării a fost grav afectată, și continuăm eforturile pentru alimentarea tuturor clienților.

Aseară, în jurul orei 17:00 s-a reușit alimentarea orașului Sulina prin medie tensiune, și se intervine pentru remedierea numeroaselor deranjamentelor individuale.
Circa 90% dintre clienții afectați de furtună au fost alimentați până în această seară, iar pentru un număr de 2700 clienți se intervine în continuare, inclusiv pe parcursul nopții.


Acolo unde situația permite (nu există pericol de accidentare), s-a decis racordarea clienților prin grupuri electrogene, pentru a reduce timpul de întrerupere până la remedierea definitivă. Un număr de 21 grupuri de capacitate între 125 – 500 KVA au fost repartizate pentru a acoperi o arie cât mai largă din zona ce a rămas nealimentată din cauza distrugerii reţelelor de înaltă şi medie tensiune.

Tot datorită acestor defecte numeroase, trebuie acordată o atenție sporită siguranței, ceea ce poate duce la un timp mai mare de remediere, însă aceste măsuri sunt necesare pentru a nu fi puse în pericol vieți omenești atunci când se reia alimentarea.

ENEL recomandă clienților afectați să folosească, pentru a semnala deranjamente, și numerele de tip TelVerde (apelabile gratuit din rețelele naționale) - 0800 070 555, 0800.070.444și 0800.070.888.


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii