Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:16 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mai multe județe sub avertizări Cod Portocaliu și Cod Galben de vreme rea! Toată țara, vizată de o informare meteo de caniculă

ro

05 Jul, 2023 10:22 1217 Marime text
Administrația Națională de Meteorologie a emis astăzi avertizări cod galben și cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru mai multe județe din țară, dar și o informare de caniculă ce vizează toată țara. 

Potrivit ANM, un cod galben de instabilitate atmosferică valabil în intervalul 5 iulie, ora 12 – 6 iulie, ora 02

În Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, jumătatea de nord a Moldovei, nord-vestul Munteniei, precum și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat peste 40 l/mp.

Notă: în următoarele zile fenomene specifice instabilității atmosferice vor fi în majoritatea zonelor țării.

De asemenea, un cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată a fost emis pentru intervalul 5 iulie, ora 14 – 5 iulie, ora 23. 

În zona de munte, sudul Banatului, în cea mai mare parte a Olteniei și a Transilvaniei și în nord-vestul Moldovei vor fi averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină de medii dimensiuni, iar în intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 30...40 l/mp și izolat peste 50...70 l/mp.

Totodată, Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare meteo de disconfort termic ridicat și caniculă valabilă în zilele de 5 și 6 iulie. 

În intervalul menționat disconfortul termic va fi ridicat în regiunile sudice și estice, astfel încât indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și local va depăși pragul critic de 80 de unități. Va fi caniculă în cea mai mare parte a Munteniei, vestul Dobrogei și în jumătatea de sud a Moldovei, zone unde temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 37 de grade.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj. 

Citește și: 

Informare meteo de caniculă în mai multe zone din țară, printre care și Dobrogea. Sfaturi utile de la polițiștii Infotrafic pentru șoferi
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii