Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:17 21 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ger năprasnic Avertizare Cod Portocaliu de vreme severă. Nu este glumă. Școlile sunt închise, azi, la Constanța. Cine a stabilit măsura

ro

26 Feb, 2018 03:03 4214 Marime text
Potrivit unei avertizări postate pe pagina oficială de internet a Administrației Naționale de Meteorologie începând cu ora 03.00 a zilei de astăzi, este Cod Portocaliu în care fenomenele vizate vor fi temperaturile foarte scăzute, atât noaptea, cât și ziua, iar zonele afectate vor fi Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia și Dobrogea.

În regiunile menționate valul de frig se va intensifica, gerul va fi persistent chiar și pe parcursul zilelor, când valorile termice vor fi comparabile cu recordurile înregistrate în această perioadă.

Temperaturile maxime vor fi frecvent între -12 și -8 grade, cele minime se vor încadra în general între -22 și -12 grade, iar rafalele vântului vor accentua senzația de frig.

Totodată, din această dimineață, aria ninsorilor se va extinde treptat, dinspre sud-vest, cuprinzând majoritatea zonelor țării.

În sudul Banatului, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei ninsorile vor fi moderate și local însemnate cantitativ și se va depune strat de zăpadă consistent; vântul va avea intensificări cu viteze de 45…55 km/h, iar în partea de sud-est a teritoriului peste 60…65 km/h, viscolind și spulberând zăpada și diminuând vizibilitatea.

 
Începând cu ora 10.00 până mâine la ora 14.00, vor fi intensificări susținute ale vântului, temporar ninsori puternic viscolite și vizibilitate scăzută în Municipiul București și în județele Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Constanța și Tulcea.

În intervalul menționat, în Municipiul București și în județele Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Constanța și Tulcea, vântul va avea intensificări susținute, cu rafale de 55…65 km/h, local peste 70 km/h și vor fi perioade de timp cu ninsoare puternic viscolită, determinând scăderea vizibilității sub 50 m.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza mesajele.
 
Se închid școlile. Comunicatul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență
 
Având în vedere atenționările meteorologice cod galben din perioada 25.02, ora 03,00 – 01.03, ora 10,00, fenomenul vizat fiind val de frig și cod portocaliu  din perioada 26.02, ora 10,00 – 27.02, ora 14,00 fenomene vizate fiind intensificări susținute ale vântului, temporar ninsori puternic viscolite și vizibilitate scăzută, a fost convocată, astăzi, (NR-ieri) la sediul Instituțieii Prefectului, ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.
 

În cadrul ședinței s-a hotărât ca, începând de luni, de la ora 10,00 să fie activat Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției care va funcționa la sediul ISU “Dobrogea”.

Totodată, s-a decis suspendarea cursurilor în toate unitățile de învățământ preuniversitar din județul Constanța pentru ziua de luni, 26.02.2018.

 
Tot în cursul zilei de luni, în urma analizării situației operative existente la nivelul județului, se va hotarâ necesitatea prelungirii suspendării și pentru zilele următoare.

Prefectul județului Constanța, Ioan Albu le-a transmis membrilor CJSU să fie pregătiți cu forțe și mijloace pentru a interveni în mod operativ în eventualitatea producerii unor situații de urgență. Reprezentanții Centrului Meteorologic Regional Dobrogea au precizat că din această noapte, de la ora 03,00 și până pe 27.02.2018, ora 20,00, se vor semnala cantități mari de zăpadă, de 30 de cm, izolat și peste, intensificări ale vântului de 90 km/h ce vor genera formarea de troiene, fapt care va conduce la blocarea drumurilor, iar vizibilitatea va scădea sub 50 m.
 
În acest sens se recomandă participanților la trafic să evite pe cât posibil deplasarea cu autoturismele proprii.

 În cazul în care vor exista persoane care vor fi nevoite să se deplaseze cu autoturismul propriu, persoanele trebuie să dețină pături și să consume băuturi fierbinţi.

Totodată, este foarte important să existe suficient combustibil care să asigure funcţionarea motorulului  în situaţiile în care apar blocaje în trafIc sau la apariţia altor situaţii neprevăzute. S-a hotărât transmiterea unei adrese la primării pentru a fi luate măsuri în vederea sprijinirii persoanelor neajutorate, a celor fără adăpost și a celor blocate în trafic. În acest sens se vor asigura condiții corespunzătoare de cazare, hrană și încălzire.

Reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Constanța și cei ai Regiei Autonome Judeţene de Drumuri și Poduri Constanţa au declarat că toate utilajele sunt pregătite să intervină. La nivelul ENEL, Transelectrica, Inspectoratului Județean de Jandarmi Constanța, Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Dobrogea” și Serviciului Județean de Ambulanță Constanța toate echipele de intervenție sunt pregătite să acționeze dacă situația o va impune. Totodată, s-a cerut o comunicare rapidă și eficientă între toți membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Constanța.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii