Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:26 19 06 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cod Galben de ceaţă în mai multe zone din ţară. Situaţia drumurilor

ro

29 Jan, 2017 16:30 915 Marime text
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis astăzi un cod galben de ceaţă, valabil în mai multe zone din ţară.

Valabil de la : 29-01-2017 ora 14:05 până la : 29-01-2017 ora 17:00

În zona : Județul Olt: Caracal, Corabia, Băbiciu, Brastavățu, Bucinișu, Cilieni, Dăneasa, Deveselu, Drăghiceni, Fărcașele, Gârcov, Gostavățu, Grădinile, Grojdibodu, Gura Padinii, Ianca, Obârșia, Orlea, Redea, Rotunda, Rusănești, Scărișoara, Sprâncenata, Ștefan cel Mare, Stoenești, Studina, Tia Mare, Traian, Urzica, Vădastra, Vădăstrița, Vișina, Vișina Nouă, Vlădila;

Județul Dolj: Băilești, Bechet, Calafat, Dăbuleni, Afumați, Amărăștii de Jos, Amărăștii de Sus, Apele Vii, Bârca, Bistreț, Călărași, Cârna, Castranova, Catane, Celaru, Ciupercenii Noi, Daneți, Desa, Dioști, Dobrești, Dobrotești, Drănic, Gângiova, Ghidici, Gighera, Giurgița, Goicea, Măceșu de Jos, Măceșu de Sus, Maglavit, Mârșani, Moțăței, Negoi, Ostroveni, Piscu Vechi, Poiana Mare, Rast, Rojiște, Sadova, Seaca de Câmp, Siliștea Crucii, Urzicuța, Valea Stanciului;

Se vor semnala : ceaţă ce determină scăderea vizibilităţii local sub 200 m izolat sub 50 m
Fenomene asociate : izolat chiciura

Cod Galben. Valabil de la : 29-01-2017 ora 13:15 până la : 29-01-2017 ora 16:15

În zona : Județul Iaşi: Tot judetul;
Județul Vaslui: Tot judetul;
Județul Botoşani: Tot judetul;
Județul Galaţi: Tot judetul;
Județul Suceava: Zona de campie;

Se vor semnala : ceață care determină scăderea vizibilitații, local sub 200m, izolat sub 50 m.
Fenomene asociate : depuneri de polei.

Pe autostrada A1 Bucureşti - Piteşti, între kilometrii 12 şi 36, vizibilitatea scade, din cauza ceţii, sub 50 de metri.

Pe autostrada A2, pe tronsonul Bucureşti - Drajna, traficul rutier se desfăşoară în condiţii de ceaţă, vizibilitatea fiind, pe alocuri, sub 50 de metri.

Pe autostrada A3 Bucureşti - Ploieşti, între kilometrii 11 şi 42, vizibilitatea scade, din cauza ceţii, sub 100 de metri.

În judeţul Ialomiţa, ceaţa a redus vizibilitatea sub 50 de metri pe DN2 Bucureşti – Buzău şi pe DN1D Urziceni – Albeşti – Paleologu.

Conducătorii auto sunt sfătuiţi să ruleze cu viteză adaptată, să mărească distanţa în mers şi să nu bruscheze comenzile.

Ceaţa impune din partea celor aflaţi la volan, dar şi a celorlalte categorii de participanţi la traficul rutier, o conduită preventivă pe toată durata deplasării pe drumurile publice. Este necesar să se ruleze cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor de drum, iar fiecare manevră în trafic să se facă numai după o temeinică asigurare. Pentru aceasta, oglinzile retrovizoare trebuie să fie reglate corespunzător.

Recomandăm ca luminile de întâlnire ale autovehiculelor să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, nu doar pe cele pe care există obligativitatea instituită prin lege. În condiţii de ceaţă densă, trebuie folosite şi luminile de ceaţă.

Nu trebuie uitat că cea mai periculoasă manevră pe timp de ceaţă este depăşirea. Aceasta cu atât mai mult, cu cât cei ce depăşesc pot fi surprinşi de apariţia bruscă de pe sensul opus a unor autovehicule care circulă fără lumini sau având în funcţiune doar luminile de poziţie.

De asemenea, în cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mult mai mare. Reamintim obligaţia conducătorilor de autovehicule cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone să poarte echipament de protecţie-avertizare fluorescent-reflectorizant atunci când execută intervenţii la vehiculul care se află pe partea carosabilă a drumului public. Recomandăm şi celorlalţi conducători auto să poarte acest echipament, mai ales pe timp de ceaţă.

Pietonii, bicicliştii şi căruţaşii trebuie să fie conştienţi de faptul că pe timp de ceaţă sunt mai greu vizibili în trafic.

Sursa foto: ZIUA de Constanța

Ti-a placut articolul?

Comentarii