Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:11 03 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Avertizări Cod Galben! Vizată și Dobrogea. Ce prognozează specialiştii în meteo

ro

12 Jul, 2023 10:14 2216 Marime text
foto: ANM
Meteorologii au emis miercuri mai multe avertizări Cod Galben de instabilitate atmosferică și caniculă, valabile în mai multe județe din țară până în 16 iulie. 

Una din atenționări este valabilă în intervalul 12 iulie, ora 15:00 – 13 iulie, ora 06:00, local în vestul, centrul țării și în zonele montane.

  În intervalul menționat, local în nord-vestul și centrul țării, precum și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale în general de 55...70 km/h și izolat peste 80 km/h), vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat peste 30...40 l/mp) și grindină., transmit meteorologii. 

Un alt Cod Galben este valabil azi, 12 iulie. 

  Pe parcursul zilei de miercuri (12 iulie) va fi caniculă, local în Banat, Crișana, în sud-vestul Transilvaniei, în Oltenia și Muntenia, unde temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 34...37 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități., au mai punctat specialiștii ANM. 

 Este anunțată și o a treia avertizare  de tip Cod Galben ce anunță un val de căldură, disconfort termic ridicat în intervalul 13 - 16 iulie.

Joi (13 iulie), valul de căldură se va extinde și va intensifica în cea mai mare parte a țării, iar vineri, sâmbătă și duminică (14, 15 și 16 iulie) va persista îndeosebi în regiunile sudice. Disconfortul termic se va accentua, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade, iar în după-amiaza zilei de joi (13 iulie) în sudul Câmpiei Române și sudul Banatului se vor atinge valori în general de 38...40 de grade. Nopțile vor fi tropicale, cu temperaturi minime de 18...22 de grade.

   
Notă: Valul de căldură va persista și săptămâna viitoare., au mai punctat meteorologii. 



Citește și:

Prognoza pentru Dobrogea: Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni? Iată ce spun specialiștii
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii