Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:09 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evoluția MacBook Pro îți arată cât de puternice au devenit laptopurile

ro

16 Feb, 2019 00:00 3738 Marime text
Ce a fost înainte de MacBook Pro-ul pe care îl cunoaștem și îl iubim? Începând cu anii ’90, linia de laptopuri Apple a fost sinonimă cu numele PowerBook.Odată cu trecerea la procesoarele Intel, acest nume a fost înlocuit de MacBook Pro.
Primul model a fost prezentat în ianuarie 2006 și a adus o serie de îmbunătățiri semnificative. Prima dintre ele a fost performanța. Față de ultimul PowerBook, noul MacBook Pro oferea viteze de procesare de până la 5 ori mai mari. MacBook Pro a fost primul laptop Apple care a inclus tehnologia MagSafe. Aceasta permitea detașarea cablului de alimentare printr-o simplă mișcare, reducând riscul ca laptopul să cadă de pe suprafața de lucru.
 Doi ani mai târziu, Steve Jobs anunța că Apple renunță la construcția din titaniu pentru gama de laptopuri destinate profesioniștilor. În locul acestui material, Apple alegea aluminiul. Practic, în urmă cu 10 ani s-au pus bazele design-ului pe care îl vedem în momentul de față în laptop-urile Apple. Tehnologia Unibody, folosită în premieră în noul MacBook Pro, presupune asamblarea laptop-urilor cu cât mai puține piese structurale. În locul acestora, roboți specializați „sculptează” bucățile din aluminiu în așa fel încât să existe locuri de îmbinare și orificii pentru șuruburi.
Design-ul unibody din perioada 2008 – 2012 a fost considerat de către mulți fani drept cel mai de succes pentru Apple. Laptop-urile din acea perioadă erau versatile prin numărul mare de conectori și puteau fi aduse la zi prin înlocuirea componentelor precum memoria RAM și unitățile de stocare. Cu toate astea, grosimea de 2.41cm și greutatea de 2.56 kg (pentru modelul de 15”) s-au dovedit a fi prea mari pentru Apple, iar mijlocul anului 2012 a adus o nouă generație.
Tehnologia „Retina” exista deja de 2 ani, începând cu modelul iPhone 4, iar mutarea acesteia pe laptopuri a fost logică. Astfel, MacBook Pro Retina a fost anunțat în vara anului 2012 în uralele audienței.  Laptopul a adus o greutate de numai 2.02 kg (pentru modelul de 15”), o grosime de doar 1.8 cm și un ecran pe care se aflau de patru ori mai mulți pixeli decât în generația precedentă.
Deși Apple a renunțat la unitatea optică și la conectorii LAN și Firewire, utilizatorii au fost mulțumiți de împărțirea conectorilor pe ambele laturi ale laptop-urilor, precum și pentru includerea port-ului HDMI. Odată cu generația ce a pornit la drum în 2012, Apple s-a poziționat clar pe drumul laptop-urilor configurabile minim post-vânzare. Singurul element ce putea fi modificat într-un astfel de laptop era unitatea de stocare, disponibilă într-un format nemaivăzut până la acel moment. Din fericire, producători precum OCW și Seagate au ieșit repede pe piață cu SSD-uri compatibile cu noile MacBook Pro.
Generația 2016 a stârnit poate cele mai mari controverse. Apple a luat o serie de măsuri foarte „curajoase”, alegând să renunțe la toți conectorii clasici și să-i înlocuiască cu patru port-uri USB-C. Chiar și acum, la mai bine de un an și jumătate de la lansare, USB-C nu
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii