Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:24 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum poți face economii la achiziționarea de anvelope

ro

18 Jun, 2021 15:30 1904 Marime text

Nu puteți întârzia: când este timpul să schimbați anvelopele, trebuie să o faceți. O mașină se sprijină doar pe roți și, dacă acestea sunt în stare proastă sau sunt nepotrivite anotimpului, va pierde aderența și capacitatea de reacție, iar siguranța va fi compromisă, în special în manevrele de urgență: frânarea puternică, virarea pentru a evita un obstacol etc.
 
Anvelopele trebuie înlocuite dacă adâncimea benzii de rulare scade sub 1,6 milimetri, care este minimul legal. Dar ar fi indicat, de asemenea, să le înlocuiți dacă prezintă fisuri, zone crăpate, vezicule, deformări sau alte daune, care se văd, de asemenea, cu ochiul liber.
 
Anvelope vara – idei eMAG
 
Majoritatea modelelor includ marcaje de uzură. Totuși, există încă șoferi care folosesc anvelopele mult peste limita lor de uzură sau care circulă cu ele în stare proastă, chiar și cu firele interne deja la vedere. Potrivit unui studiu realizat de compania Euromaster, 30% din accidentele care se produc iarna sunt cauzate de starea proastă a roților. Adâncimea benzii de rulare ajută, printre altele, să aibă suficiente caneluri pentru a evacua apa și a preveni deraparea mașinii (acvaplanare).
 
Dar și vara, odată cu căldura, există riscuri, deoarece temperatura și presiunea internă cresc și pericolul de explozie crește. Mai ales dacă banda de rulare este deteriorată sau este deja foarte uzată și conduceți mulți kilometri la rând cu mașina încărcată, așa cum se întâmplă într-o călătorie de vacanță de vară, de exemplu. Mai bine nu riscați.
 

Durata de viață: aproximativ 30.000 de kilometri

O anvelopă durează, în medie, aproximativ 30.000 de kilometri. Dar durata lor de viață utilă poate fi redusă sau crescută, chiar și până la 20.000 și 40.000 de kilomtri, în principal datorită tipului de compuși pe care îi au în compoziție: cele cu aderență mai mare sau sportive se uzează mai repede, dar consolidează siguranța cât timp sunt la capacitate maximă, și cele cu rezistență redusă la rulare sau care favorizează consumul, se uzează mai puțin și durează mai mult. Acestea, însă, răspund mai greu la frânarea de urgență.
 
Anvelope vara - ofertele zilei
 
Stilul de conducere, tipul de asfalt pe care circulă (mai mult sau mai puțin abraziv) și dacă mașina este parcată pe stradă sau în garaj, sunt alte elemente care vor determina și durata anvelopei.
 
Organizația tehnică europeană pentru anvelope și jante (ETRTO ), care reglementează cerințele legale pe care trebuie să le îndeplinească, avertizează că anvelopele își pierd calitățile la zece ani de la fabricarea lor și recomandă monitorizarea lor anuală de la cinci ani vechime. Pe partea laterală a anvelopelor există un cod din patru cifre care indică când au fost fabricate: primele două indică săptămâna, iar următoarele două, anul.
 

Al doilea brand, prima opțiune

Toți producătorii cunoscuți și recunoscuți de anvelope au una sau mai multe mărci secundare care sunt oarecum mai ieftine. Ele au standarde de calitate ușor mai scăzute, dar respectă toate garanțiile. Și sunt prima opțiune de a economisi la achiziție fără a-ți asuma riscuri, deoarece asigură siguranță și fiabilitate.
 
Unele dintre aceste mărci secundare sunt foarte apreciate în studii comparative. Recent, Organizația Consumatorilor și Utilizatorilor din Spania (OCU) a examinat 25 de mărci de anvelope de cele mai utilizate dimensiuni, 205/55 R16 V și, respectiv, 225/50 R17 Y. Semperit, de la Continental, și Falken, de la Goodyear, au obținut note excelente, remarcându-se prin rezultatele excelente în aderență și distanță de oprire.
 
Cum spuneam, una din opțiunile de a face economii la cumpărarea de anvelope este achiziționarea brandurilor secundare ale marilor producători. Variantele low-cost, cum ar veni. Care sunt acestea:
 
Michelin : Tigar, Kleber, Kormora, Riken, Taur, Uniroyal SUA, BF Goodrich
 
Bridgestone: Firestone, Ahile, Lassa, Nokian, Dayton
 
Continental: Barum, Blackstone, Euzkadi, General Tyre, Gislaved, Mabor, Matador, Semperit, Sportiva, Uniroyal Europe, Viking
 
Goodyear: Dunlop, Debica, Falken, Sava, Kelly Tires, Fulda
 
Pirelli: Formula, Ceat
 
Hankook: Aurora, Laufenn, Kingstar
 

Cumpărați anvelope „online”

O altă opțiune de economisire. Internetul este un mod perfect de a compara prețurile și de a găsi oferte bune la achiziționarea de anvelope. Magazinele online au un catalog larg de produse de toate mărcile și pentru toate bugetele.
 
Anvelopele pot fi achiziționate fără asamblare și primite acasă sau pot fi trimise și la un atelier, unde vor fi instalate pe mașină contra unei taxe stabilite anterior.
 

Oferte sezoniere

Marii producători de anvelope (prin distribuitori) și chiar producătorii de mărci de automobile  (în service-urile lor autorizate) lansează periodic campanii care oferă discount-uri la anvelope.
 
Oferte 2 în unu, montare și echilibrare gratuită, asigurare, cadouri și reduceri sunt câteva dintre promoțiile care pot fi găsite la cumpărarea anvelopelor. În săptămânile dinaintea călătoriilor de vacanță(Paște, vacanța de vară și Crăciun) este mai ușor să găsești acest tip de promoții.
 

Schimbă anvelopele din față cu cele din spate

La modelele cu tracțiune față, care sunt majoritatea pe piață, anvelopele din față se uzează mai devreme decât cele din spate. Și schimbarea anvelopelor între axe poate fi o altă opțiune de economisire.
 
Când anvelopele din față sunt cam la jumătatea vieții lor, anvelopele din spate abia vor începe să se uzeze doar. Și dacă sunt schimbate, punându-le pe cele din spate în față și trecându-le pe cele anterioare în spate, uzura va fi egalizată. În caz contrar, când anvelopele de pe față sunt terminate, va trebui să punem altele noi care vor coexista cu unele spate care sunt deja destul de utilizate. Este vital, da, să păstrați anvelopele pe aceeași parte și să nu amestecați stânga cu dreapta.
 
Prin urmare, schimbarea anvelopelor mărește siguranța, dar ajută și la economisire, deoarece uzura mai uniformă a celor patru ajutoare maximizează durata de viață a setului și poate evita schimbarea unui set complet la fiecare 10 ani aproximativ.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii