Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:23 08 03 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cinci universitari constănțeni, membri în Comisiile de specialitate ale Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare

ro

30 Jun, 2020 00:00 1176 Marime text

La finele săptămânii trecute, Ministerul Educației și Cercetării a aprobat, prin ordin (nr. 4.621/2020) regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) pentru mandatul 2020-2024. În același timp, a fost finalizată și selecția membrilor CNATDCU pentru mandatul 2020-2024.
 
Principalele modificări ale regulamentului de organizare și funcționare se referă la:
a) structura CNATDCU
înființarea panelurilor pe domenii fundamentale, care grupează comisiile de specialitate arondate unui domeniu fundamental;
reorganizarea comisiilor de Sociologie, științe politice și administrative și Științe militare, informații și ordine publică în Sociologie, științe administrative și științe ale comunicării, respectiv Științe politice, studii de securitate, științe militare, informații și ordine publică;
modificarea denumirii unor comisii arondate panelului 2 - Științe inginerești și panelului 5 - Științe umaniste;
 
b) regulamentul de organizare și funcționare
delimitarea atribuțiilor generale ale CNATDCU între structuri;
metodologiile de evaluare a tezelor de doctorat, tezelor de abilitare, dosarelor de CSI și CSII, sesizărilor de nerespectare a eticii vor fi aprobate ulterior, în scopul eficientizării evaluărilor prin mijloace electronice.
 
Conducerea CNATDCU în mandatul 2020-2024 va fi asigurată de Acad. Ioan-Aurel Pop - Președinte CNATDCU și trei vicepreședinți - Acad. Marius Andruh, Acad. Dorel Banabic, M. c. Acad. Mircea Dumitru.
 
Componența consiliului a fost stabilită prin selecția cadrelor didactice și de cercetare care îndeplinesc criteriile prevăzute de Legea educației naționale nr. 1/2011. Peste 1.100 de persoane din 134 de instituții de învățământ și cercetare din România și din străinătate au aplicat pentru a dobândi calitatea de membru CNATDCU în mandatul 2020-2024.

 
Configurația aprobată a consiliului include personalități din aproape 100 de instituții, însumând 543 membri, din care 21 membri ai Consiliului general, 69 de membri ai panelurilor pe domenii fundamentale și 493 membri ai comisiilor de specialitate.
 
Ca reprezentare a universităților din România, procente egale, de peste 8% pentru fiecare, înregistrează Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București și Universitatea Politehnica din București.
 
Un procent cumulativ de până la 50% din totalul membrilor este asigurat de reprezentanți din alte șase universități: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Politehnica din Timișoara, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Academia de Studii Economice din București.
 
Interesul membrilor universităților menționate se corelează cu distribuția instituțională a tezelor de doctorat evaluate de CNATDCU în perioada 2016-2020: Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și Universitatea din București au înregistrat fiecare procente de aproximativ 10% din totalul tezelor de doctorat evaluate, urmate de UMF „Carol Davila” din București cu aproximativ 7% și Universitatea Politehnica din București cu 5,6%. Cumulativ, până la 50% din tezele de doctorat evaluate în mandatul 2016-2020 au fost realizate de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Academia de Studii Economice din București, Universitatea de Vest din Timișoara și Academia Română.
 
Din partea Universității „Ovidius”, următorii profesori universitari vor fi membri în comisiile de specialitate: Viviana Ene (matematică), Igor Sirodoev (Științele pământului), Alina Bărbulescu (inginerie civilă și managementul lucrărilor de construcție), Carmen Adina Ciugureanu (Filologie) și Sorin Rugină (Medicină)
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii