Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:54 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bărbații și ceasurile – o declarație de masculinitate

ro

29 Sep, 2022 14:30 1439 Marime text
 
  • Bărbații și-au purtat cu mândrie ostentativă ceasurile, încă de la apariție, fiind un accesoriu ce încununa perfect aerul lor atotcunoscător, într-o vreme în care lumea le aparținea.
  • Ceasurile acelor vremuri, având capac si un lănțișor ce le lega de vesta costumului făcut pe comandă, după moda vremii,  le dădea un aer de superioritate studiată.
  • Nu toată lumea își permitea,  în acea vreme, să aibă acest accesoriu.
Gasim ceasuri de barbați la discreție și toți bărbații le poartă, unii rămânând cu aerul ostentativ de acum câteva secole,  în funcție de cât a costat.
Acum prețul, firma și calitatea face diferența,  întrucât oferta este foarte variată.

Evoluția ceasului de la cel etern masculin, ceasul de buzunar, cu lănțișor, la ceasul de mână, a plasat populația feminină pe picior de egalitate, însă bărbații au recuperat repede, nefiind discriminați mult timp de faptul că femeile și-au arogat dreptul de a purta exclusiv ceasul de mână.

Creatorii de modă au venit în sprijinul bărbatului, aducându-i modelele masculine ale ceasului de mână, într-o variație de forme, materiale și modele.
Bărbații au purtat în continuare cu ostentație ceasul de mână, ca și pe cel de  buzunar, mai ales dacă accesoriul era unul de la un brand cunoscut.
Variația de modele a dus ulterior la apariția ceasului de tip sport, a celui rezistent la apă, ceasului rezistent la temperaturi extreme,  venind în întâmpinarea nevoilor bărbaților în funcție de activitatea fiecăruia.

De asemenea, modelele de smartwatch (ceasul deștept) au devenit gadgetul preferat al bărbaților.
Ceasul smart poate prelua toate funcțiile telefonului, permite instalarea de aplicații și este departe de a fi doar un ceas.
Funcționalitatea sa inițială, de a indica ora, a fost suplimentată cu zeci de alte funcții,  unele cu scop recreativ (jocuri,  muzică), altele cu scop medical (numărarea pașilor, monitorizarea ritmului cardiac,  monitorizarea somnului) sau monitorizarea sistemelor de supraveghere (camere IP).



Fabricile de electronice s-au întrecut astfel în a crea modele din ce în ce mai sofisticate, mai utile prin aplicațiile folosite, astfel încât ceasul smart a ajuns să fie o modă în sine.
Ceasul sport a fost de cele mai multe ori asociat cu tendințele de echipamente sport, fiind uneori sub același brand sau o asociere de două branduri renumite. 

Regăsim adidasi Nike de la Fashion Days asortați cu un ceas sport de la același brand și orice bărbat pentru care echipamentul sportiv este o obișnuință va alege această combinație.
Este o îmbinare de elemente ale masculinității, un nou trend al sportivilor, atât adidașii, cât și ceasul fiind nu doar obiecte utile, ci o modă în sine, reprezentativă pentru stilul sport.
Foarte mulți sportivi au fost,  de-a lungul vremii, imaginea unor branduri celebre de ceasuri sau echipament sport.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii