Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:17 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Transparenta in institutiile publice a atins un nivel de alerta! - 14.04.2009

ro

14 Apr, 2009 22:22 1481 Marime text

Transparenţa în instituţiile publice a atins un nivel de alertă! Cum se caută subterfugii pentru a se evita publicarea de informaţii de interes public despre fonduri, decizii şi beneficii.

- Sinteză a celor mai recente (ne)cazuri în practica transparenţei de care IPP s-a lovit în prima parte a anului 2009 -

Bucureşti, 14 aprilie 2009 ■ Institutul pentru Politici Publice (IPP) dă publicităţii informaţii actuale despre cum o serie de instituţii/autorităţi publice centrale şi locale din România fac în continuare tot posibilul pentru a obstrucţiona liberul acces la informaţii de interes public, prin practici care variază de la ignorarea efectivă a solicitărilor de informaţii venite din partea societăţii civile şi până la nesocotirea hotărârilor judecătoreşti definitive care le obligă la comunicarea acestor informaţii. Atragem atenţia asupra riscului de a diminua interesul public faţă de asemenea practici negative din România, anumite instituţii publice care nu fac nici acum vreun efort de a trata cu respect cetăţenii riscând să recidiveze în materia obstrucţionării accesului la informaţii.

În România se conturează tot mai clar o categorie de politicieni care sfidează cererile de informaţii de interes public, pe aceştia neinteresându-i faptul că sunt acţionaţi în instanţă şi nepunând în practică în final nici deciziile justiţiei de a comunica informaţiile publice. Convingerea ca sunt invincibili electoral îi face pe unii lideri de instituţii publice să trateze cu aroganţă orice structură a societăţii civile interesată de activitatea publică, transmiţând un mesaj nociv în rândul funcţionarilor al căror scop a devenit satisfacerea orgoliilor conducătorilor, ci nu a solicitărilor de informaţii de interes public.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii