Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:55 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPP a convins Camera Deputatilor sa afiseze pe site cheltuielile detaliate cu parlamentarii-07.05.

ro

07 May, 2009 19:00 1377 Marime text

COMUNICAT DE PRESA

Dupa 5 ani de campanie pentru transparenta si responsabilitatea Parlamentului Romaniei,

 IPP a convins Camera Deputatilor sa afiseze pe site cheltuielile detaliate cu parlamentarii si sa ia masuri pentru reducerea absenteismului din Parlament

Asteptam un angajament responsabil si din partea Senatului!

Bucuresti, 7 mai 2009 ■ Institutul pentru Politici Publice (IPP) o felicita pe Presedinta Camerei Deputatilor, doamna Roberta Anastase, pentru asumarea, ieri, 6 mai 2009, a doua inițiative importante pentru care IPP militeaza  de peste 5 ani:
-          reducerea absenteismului – Presedinta Camerei Deputatilor a inaintat o propunere legislativa de modificare a Legii Statutului Deputatilor si Senatorilor care ii va expune public pe „chiulangii” parlamentului (prin afisare pe pagina oficiala a institutiei). Institutul considera ca aplicarea efectiva a sanctiunilor deja prevazute in actualul Regulament ar fi solutia de combatere a chiulului si militeaza in continuare pentru ca aceste sanctiuni sa se aplice de catre aparatul tehnic, fara implicarea politicului. Prin faptul ca propunerea deputatei Anastase va fi supusa votului din plen, decizia nu va mai apartine numai membrilor Biroului Permanent, ci va trebui sa fie asumata de toti parlamentarii.
-          publicarea cheltuielilor individuale ale deputatilor pe pagina de internet a institutiei. IPP propusese ca aceasta publicare sa se faca cu o frecventa lunara, insa salutam decizia Doamnei Presedinte ca actualizarea acestor informatii sa fie facuta saptamanal. Decizia este asumata prin Hotararea Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, cum este regulamentar, si trebuie pusa in practica de aparatul administrativ.

Reamintim ca in luna februarie a.c., dupa consultari cu Președinta Camerei Deputaților, IPP i-a transmis acesteia o scrisoare publica (disponibila pe www.ipp.ro) prin care cerea publicarea tuturor cheltuielilor cu parlamentarii, defalcat, pe fiecare luna, incepand cu 1 mai 2009. Deși cele doua demersuri se afla in stadiul de proiect, asumarea lor publica constituie o responsabilitate la care Președinta Camerei Deputaților s-a angajat cu deschidere, Institutul urmand sa monitorizeze punerea in practica a acestor angajamente (atasat regasiti si raspunsul oficial comunicat astazi IPP de catre Presedinta Camerei Deputatilor).

In ce privește Senatul, IPP a inaintat o solicitare similara Președintelui Mircea Geoana sa decida afișarea lunara a cheltuielilor cu senatorii pe pagina de internet proprie. Daca Senatul nu va raspunde, Institutul va solicita in continuare informatii despre cheltuielile senatorilor pe baza legii privind liberul acces la informatiile de interes public, pe care le va multiplica si distribui in casutele postale ale alegatorilor din colegiile senatoriale in care au candidat membrii Biroului Permanent.
Mulțumim tuturor celor care ne-au susținut in acest demers, in toti anii in care, prin conferințe de presa, rapoarte și studii de monitorizare, prin afișarea in pagina de internet a IPP a absenților, au contribuit la succesul celor doua campanii carora Institutul pentru Politici Publice s-a dedicat.

Pentru relații suplimentare, va rugam contactați Violeta Alexandru, Director, Institutul pentru Politici Publice, la  021 212 3126 sau e-mail: violeta@ipp.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii