Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:17 25 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

“Protectia si gestionarea durabila a ecosistemului Marii Negre, imperativ al mileniului trei”

ro

26 Oct, 2009 19:37 2722 Marime text

29 – 30 OCTOMBRIE 2009

SIMPOZION INTERNAŢIONAL

“PROTECŢIA SI GESTIONAREA DURABILĂ A ECOSISTEMULUI MĂRII NEGRE, IMPERATIV AL MILENIULUI TREI”

Ediţia a IV – a dedicatǎ ZILEI INTERNAŢIONALE A MĂRII NEGRE


 Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare Marina “Grigore Antipa” Constanta organizează la sediul sau din Constanta, blv. Mamaia, nr. 300, in perioada 29 – 30. 10. 2009, Simpozionul Internaţional “PROTECTIA SI GESTIONAREA DURABILA A ECOSISTEMULUI MARII NEGRE, IMPERATIV AL MILENIULUI TREI, ediţia a IV – a, dedicat ZILEI INTERNATIONALE A MARII NEGRE. Evenimentul se desfasoara  sub patronajul Ministerului Mediului, Ministerului Educaţiei,Cercetării si Inovarii si Comitetului Naţional Roman de Oceanografie si este finanţat de la bugetul de stat prin ANCS.
 Organizatorul Simpozionului Internaţional urmăreşte reunirea la lucrările manifestării, alături de cercetătorii institutului constanţean, a principalilor colaboratori din tara si de peste hotare, reprezentanţi ai instituţiilor de cercetare, invatamant superior, organizaţii ştiinţifice, agenţi economici interesaţi de problemele mediului marin.
Simpozionul isi propune prezentarea celor mai relevante rezultate a cercetărilor cu caracter de continuitate in domeniul oceanologiei si protecţiei mediului marin, cu accent pe promovarea celor mai noi direcţii, aliniate cerinţelor cooperării regionale la Marea Neagra, integrării europene si conlucrării internaţionale.
Intenţia organizatorilor este ca prin acţiunile avute in vedere, sesiunea de comunicări si atelierele de lucru  incluse in program sa  asigure cadrul de dezbatere necesar promovării de noi programe si proiecte de colaborare bilaterala sau regionala, de accesare a facilitaţilor  Programului UE – Cadru 7, a Planului  Naţional de Cercetare-Dezvoltare si ale Planului sectorial de mediu privind domeniul marin.
Programul manifestării cuprinde doua componente: sesiunea ştiinţifica in prima zi si sărbătorirea Zilei Internaţionale a Marii Negre in cea de-a doua.
Lucrările sesiunii ştiinţifice au ca obiectiv principal punerea in valoare si promovarea pe plan naţional si internaţional a celor mai relevante rezultate ale cercetării oceanologice si ale activităţilor de protecţie-reabilitare a mediului marin, desfăşurate in România in perioada scursa de la ultima ediţie a simpozionului organizata in 2007, activitati având ca suport programele naţionale de cercetare-dezvoltare, Programele UE PC – 6 si 7, precum si colaborările din cadrul programelor de mediu regionale si internaţionale la care România s-a constituit parte.
 Manifestarea va da posibilitatea aprecierii gradului de implementare pe plan regional a principiilor si rezoluţiilor adoptate la Conferinţa Naţiunilor Unite pentru mediu si dezvoltare - Rio de Janeiro/1992, la Summit-ul mondial pentru dezvoltare durabila – Johannesburg/2002, la Conferinţa miniştrilor mediului din statele zonei Marii Negre – Sofia/2002 si a aplicării prevederilor Convenţiei pentru protecţia si reabilitarea Marii Negre – Istanbul/1996, ale Acordului pentru conservarea cetaceelor marine din Marea Neagra, Marea Mediterana si zonele adiacente – Monaco/1996.

Programul simpozionului cuprinde :

JOI, 29 OCTOMBRIE 2009
DESCHIDEREA OFICIALĂ A LUCRĂRILOR
Sala de conferinţe I.N.C.D.M.


09:00 – 09:30 Înregistrare participanţi


09:30 – 10:30 Deschiderea festivă a lucrărilor simpozionului (sala de conferinţe)
· Cuvânt de deschidere:
Dr. ing. Simion Nicolaev,
Director general INCDM „Grigore Antipa” – Constanţa
· Cuvinte de salut din partea autorităţilor locale şi centrale


· Mesaje ale institutelor de cercetare-dezvoltare, învăţământ superior, organizaţii ştiinţifice şi nonguvernamentale de mediu din ţară şi din străinătate


10:30 – 11:00 Pauză de cafea


11.00 – 13.00 Lucrări secţiunea I
  Oceanografie şi inginerie costieră

13.00 – 14.00  Pauzǎ de prânz

14.00 – 16.00 Lucrări secţiunea II
  Ecologie şi protecţia mediului marin

16.00 – 16.30  Pauzǎ de cafea

16.30 – 18.30 Lucrări secţiunea III
   Resurse marine vii

VINERI, 30 OCTOMBRIE 2009

09:00 – 10:00 Prezentare rapoarte pe secţiuni
Adoptare document final

10:00 – 10:30 Pauză de cafea

10:30 – 13:00 Adunare festivă dedicată Zilei Internaţionale a Mării Negre
Organizator: INCDM Constanţa
· Alocuţiuni/intervenţii din partea membrilor CNRO, autorităţi, invitaţi
· Masă rotundă „Orizonturi româneşti la Marea Neagră”
Moderator: dr. ing. S. Nicolaev
- Planul Strategic de Acţiune al INCDM „Grigore Antipa”
- Delimitarea platoului continental şi a zonelor economice exclusive dintre România şi Ucraina prin intermediul Curţii Internaţionale de  Justiţie – soluţie corectă şi echitabilă, bazată pe prevederile dreptului internaţional
Invitat: dr. CA (R) Eugen Damian
· Acţiuni de educaţie ecologica si conştientizare publica in domeniul mediului marin
- Implicarea elevilor de la Şcoala generală 2 Mai (Junior rangers Rezervaţia marină 2 Mai – Vama Veche)

 13:00 Încheiere simpozion

Pe întreaga durata a manifestării vor fi expuse postere pe cele trei domenii ale secţiunilor ştiinţifice.

  SPONSORI

 Manifestarea este sponsorizata de:

Ø Marine Resource Exploration International SRL Bucuresti
Ø BARKLAV Romania
Ø Petrescu Traian – Cabinet Expert De Mediu
Ø Coca Cola SA Co. România –Bucureşti
Ø SC INSERT SRL Constanta

 Semnificaţia Zilei Internaţionale a Marii Negre

 In fiecare an, 31 octombrie marchează aniversarea Zilei Internaţionale a Marii Negre.
 La aceasta data, in anul 1996, miniştrii mediului din cele sase tari costiere – Bulgaria, Georgia, România,  Federaţia Rusa, Turcia si Ucraina – au semnat Planul Strategic de Acţiune pentru Reabilitarea si Protecţia Marii Negre Împotriva Poluării. Documentul a fost conceput in spiritul Declaraţiei Naţiunilor Unite pentru Mediu si Dezvoltare si a Agendei 21.
 Planul Strategic de Acţiune pentru Reabilitarea si Protecţia Marii Negre Împotriva Poluării constituie documentul de implementare a Convenţiei pentru Protecţia Marii Negre Împotriva Poluării. Acesta conţine un set de strategii si masuri pentru protecţia si reabilitarea uneia dintre cele mai vulnerabile mari ale lumii. Planul reprezintă  instrumentul prin care tarile riverane lupta pentru a proteja Marea Neagra împotriva poluării.

Mai multe amănunte despre acest eveniment puteţi citi pe site-ul INCDM „Grigore Antipa” Constanta – www. rmri.ro .

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii