Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:17 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA MONDIALĂ A METROLOGIEI 2013

ro

10 Jun, 2013 17:56 1133 Marime text
20 mai este Ziua Mondială a Metrologiei, când sărbătorim semnarea Convenţiei Metrului în 1875. Acest Tratat a pus bazele unui sistem mondial de măsurare coerent.
Tema din acest an vizează Măsurările în viaţa cotidiană. Constatăm cu surprindere că, în cursul unei zile obişnuite, frecvent avem de-a face cu măsurări de tot felul: fie că este vorba despre timp, când achiziţionăm hrană sau produse, când alimentăm maşina cu combustibil sau când verificăm tensiunea arterială.
Aceste activităţi, dar şi nenumărate alte sarcini din viaţa noastră cotidiană, necesită măsurări exacte, de un fel sau altul, care sunt considerate astăzi absolut fireşti. Nu este de mirare, deci, că majoritatea oamenilor nu ştie că, undeva, în spatele ei, există o comunitate mondială a metrologiei, ştiinţa măsurării, al cărei rol este să se asigure că totul funcţionează corect. Cu toţii depindem de această comunitate şi de felul cum ea îşi face datoria.
În lumea întreagă, institutele naţionale de metrologie fac să evolueze în permanenţă ştiinţa măsurării prin dezvoltarea şi validarea unor noi tehnici de măsurare la toate nivelele. Ele participă la comparări coordonate de Biroul Internaţional de Măsuri şi Greutăţi (BIPM) pentru a asigura fiabilitatea rezultatelor măsurărilor la nivel mondial.
Numeroase mijloace de măsurare fac obiectul legii sau se supun controalelor regulate; este cazul balanţelor folosite de comercianţi pentru cântărirea produselor într-un magazin, al instrumentelor pentru măsurarea poluării mediului înconjurător sau al contoarelor care permit facturarea energiei. Organizaţia Internaţională de Metrologie Legală (OIML) elaborează recomandări internaţionale al căror obiectiv este alinierea şi armonizarea cerinţelor pentru aceste tipuri de instrumente la nivel mondial.
Ziua Mondială a Metrologiei recunoaşte şi celebrează contribuţia acestor oameni care lucrează în organizaţii interguvernamentale şi naţionale de metrologie spre binele şi în folosul comunităţii.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii