Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:04 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Studiu privind integrarea imigrantilor

ro

18 Apr, 2011 18:00 1253 Marime text

INTEGRAREA IMIGRANTILOR: STUDIUl MIPEX III COMPARA SI PLASEAZA ROMANIA IN RAPORT CU ALTE TARI DIN EUROPA SI AMERICA DE NORD

British Council si Fundatia Soros Romania a organizat astazi, 18 aprilie 2011, Dezbaterea rezultatelor studiului Migrant Integration Policy Index - MIPEX III.

Studiul MIPEX - Migrant Integration Policy Index (MIPEX: www.mipex.eu), masoara, evalueaza si compara politicile din 31 de tari din Europa şi America de Nord, de integrare a migrantilor. De asemenea, ofera un clasament al deschiderii acestor tari in ceea ce priveste oportunitatile pe care le ofera imigrantilor cu sedere legala ce traiesc peteritoriul lor.

La sfarsitul lunii februarie 2011 au fost publicate rezultatele celei de-a treia editii a indexului MIPEX, care include pentru prima data si Romania. Evenimentul din 18 aprilie isi propune sa creeze un cadru de dezbateri si discutii pe tema rezultatelor obtinute de Romania, in comparatie cu rezultatele altor tari si cu standardele internationale deprotectie a migrantilor agreate la nivelul Uniunii Europene. La eveniment participa reprezentanti ai misiunilor diplomatice in Romania, reprezentanti ai autoritatilor centrale si locale active in domeniul migratiei, reprezentanti ai celor maiimportante organizatii neguvernamentale din domeniu, asociatii ale imigrantilor, experti independenti, reprezentanti ai mediului academic si ai mass-media.

Studiul MIPEX arata ca Romania este mai bine pregatita decat majoritatea tarilor din regiune pentru lucratorii migranti si familiile acestora, cu politici asemanatoare celor din noile tari de imigratie a fortei de munca.

Principalele comunitati de imigranti in Romania provin din Republica Moldova, Turcia si China, iar judetele cele mai atractive pentru imigranti sunt Bucuresti - Ilfov, Iasi, Cluj, Constanta, Galati si Prahova*. In 2009 au fost inregistrati peste 59,000 de straini cu sederelegala in Romania*.

Conform MIPEX III, un alt punct forte al Romaniei il reprezinta legile anti-discriminare solide, care au fost imbunatatite in mod succesiv din anul 2000 cand au fost adoptate si pana in prezent, pentru a fi in concordanta cu tendinta generala europeana.

Toti rezidentii, indiferent de etnie, religie, rasa si nationalitate, se bucura de legi mai bune in Romania decat in majoritatea tarilor din Europa si din regiune, legi care se extind dincolo de standardele minime. Romania este una din cele 15 tari dinEuropa in care protectia impotriva discriminarii acopera toate aspectele vietii.

Ariile care necesita imbunatatire in Romania se refera la participarea imigrantilor la viata politica, cetatenia si educatia.

Romania a obtinut cel mai mic punctaj in ceea ce priveste participarea imigrantilor la viata politica, fiind urmata de Polonia, Republica Ceha si Bulgaria. Conform legislatiei romanesti in vigoare, cetatenii rezidenti din afara Uniunii Europene nu isi pot exercita dreptul de vot si nu pot deveni membri ai vreunui partid politic.

Romania a implementat politici bine definite adresate nevoilor specifice elevilor imigranti, situate deasupra mediei pentru Europa Centrala, dar are de imbunatatit accesul la sistemul educational.

Calea mai putin clara catre dobandirea cetateniei pentru imigranti si urmasii acestora constituie inca o lacuna a politicilor de integrare in majoritatea tarilor din Europa Centrala, inclusiv Romania. Copiii imigrantilor, nascuti legal pe teritoriul romanesc nu primesc in mod automat cetatenia romana, iar suportul din partea statului roman pentru promovarea testului de obtinere a cetateniei de catreimigranti este mai slab in comparatie cu cel oferit de alte tari.

Clasamentul general raportat la politicile de integrare din cele 31 de tari incluse in indexul MIPEX III, situeaza Romania pe pozitia 22, in fata unor tari precum Elvetia, Austria, Polonia, Bulgaria, Lituania, Slovacia.

Romania a fost inclusa pentru prima data in MIPEX, in editia actuala, impreuna cu Bulgaria si Statele Unite ale Americii. Cea de-a treia editie acopera o noua arie de analiza referitoare la politica privind educatia elevilor migranti si indicatori noi privind mobilitatea pe piata muncii si implementarea politicilor de integrare.

Proiectul MIPEX este co-finantat de Comunitatea Europeana prin Fondul pentru Integrare Europeana. British Council este managerul acestei initiative, impreuna cu partenerul principal, Migration Policy Group (Grupul pentru Politici pentru Imigrare). Raportul pentru Romania a fost realizat cu sprijinul Fundatiei Soros, prin programulMigratie si Dezvoltare.

Mai multe informatii despre studiul MIPEX sunt disponibile pe site-ulhttp://www.mipex.eu. Atasat se afla varianta electronica a studiului MIPEX III, cu datele referitoare la Romania.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii