Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:01 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Recomandările poliţiştilor pentru prevenirea tâlhăriilor

ro

17 Apr, 2013 19:50 744 Marime text
Având în vedere faptul că, infracţiunea de tâlhărie afectează climatul de siguranţă publică, evoluţia fenomenului situându-se pe un trend uşor ascendent, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa – Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii continuă campaniile de prevenire a tâlhăriilor. O componentă importantă a acestei campanii o reprezintă informarea populaţiei, întrucât cunoaşterea câtorva măsuri de protecţie ar putea duce la diminuarea numărului de victime.
Tâlhăria este incriminată de art. 211 Cod Penal astfel:
- furtul săvârşit prin întrebuinţare de violenţe sau ameninţări ori prin punerea victimei în stare de inconştienţă sau neputinţă de a se apăra, precum şi furtul urmat de întrebuinţarea unor astfel de mijloace pentru păstrarea bunului furat sau pentru înlăturarea urmelor infracţiunii ori pentru ca făptuitorul să-şi asigure scăparea, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 18 ani.
 
RECOMANDĂRI PREVENTIVE:
O parte din cazurile de tâlhărie înregistrate ar fi putut fi evitate dacă victimele ar fi fost mai prevăzătoare; astfel poliţiştii vă recomandă să ţineţi cont de următoarele sfaturi preventive:
Înainte de a ieşi din casă, luaţi în calcul faptul că siguranţa dumneavoastră poate depinde şi de alegerile în materie de vestimentaţie şi accesorii pe care le faceţi în ziua respectivă.
Nu purtaţi ostentativ bijuterii (lănţişoare, brăţări, cercei) care pot fi smulse şi evitaţi să expuneţi inutil copiii unor pericole, acceptând ca ei să poarte asupra lor, la şcoală, sau pe stradă bunuri cu valoare mare (telefoane mobile, bijuterii).
Sfătuiţi-i să nu se lase atraşi în locuri izolate de către persoane necunoscute, indiferent de pretextul folosit de acestea şi să manifeste prudenţă atunci când folosesc telefonul mobil în spaţii publice, putând deveni astfel, foarte uşor, ţinta infractorilor, atenţia distributivă fiind scăzută în timpul convorbirii telefonice.
 Dacă din diverse motive trebuie să circulaţi după lăsarea întunericului, ocoliţi locurile neiluminate, necirculate ori în care se află unităţi cu program prelungit sau non-stop, unde se comercializează băuturi alcoolice.
 Evitaţi gangurile, tronsoanele, străduţele lăturalnice sau terenurile virane, mai ales după lăsarea întunericului! Sunt zone în care acţionează cu predilecţie infractorii.
 Nu vă lăsaţi atraşi în locuri dosnice de către indivizi care oferă spre vânzare diverse produse (de obicei mai ieftine) şi nu vă lăudaţi persoanelor necunoscute cu bani sau valori pe care le aveţi asupra dumneavoastră sau acasă.
 
 ATENŢIE!
 Pentru a facilita identificarea şi prinderea infractorilor, încercaţi să reţineţi cât mai multe dintre următoarele aspecte: ora comiterii infracţiunii, aspectul agresorului (vârsta aproximativă, înălţimea, constituţia fizică, forma feţei, culoarea părului, a ochilor, vestimentaţia, semne particulare), numele/poreclele folosite între agresori, tipul, numărul maşinii şi direcţia în care a plecat (dacă este cazul).
Nu protejaţi infractorii prin tăcere, dându-le prilejul să comită alte fapte cu violenţă. Sesizând imediat Poliţia, sporiţi şansele de identificare, prindere şi  pedepsire a infractorilor.
În cazul în care integritatea corporală sau viaţa vă sunt puse în pericol, renunţaţi la bunurile vizate de agresor.
         
În cazul în care sunteţi martorul unei infracţiuni sau  victima acesteia, apelaţi în cel mai scurt timp numărul de urgenţă 112 şi reţineţi cât mai multe date despre acea persoană!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii