Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:16 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat Ziua Sigurantei pe Internet - 8 februarie 2011

ro

07 Feb, 2011 19:42 874 Marime text
Safer Internet Day - Ziua Siguranţei pe Internet este un eveniment de anvergură europeană, desfaşurându-se anual în luna Februarie, sub egida reţelei europene "INSAFE" - European Safer Internet Network în cadrul programului Safer Internet Plus al Comisiei Europene.

Ziua Siguranţei pe Internet are ca scop promovarea utilizării într-un mod mai sigur şi responsabil a tehnologiei on-line şi a telefoanelor mobile, mai ale de către copii şi adolescenţi, precum şi conştientizarea şi educarea acestora asupra pericolelor navigării nesupravegheate pe Internet.

Ajunsă la ediţia a VII-a, Safer Internet Day 2011 va avea loc pe data de8 Februarie şi va fi sărbătorită în aproximativ 65 de ţări din întreaga lume. Tema acestei ediţii este: "It's more than a game, it's your life" şi se va concentra pe modul în care copiii şi tinerii gestionează imaginile on-line şi, prin urmare, modul în care avem de a face cu viaţa privată în mediile digitale.

România a participat pentru prima dată la acest eveniment în 2008, câştigând locul întâi la categoria 5 - 10 ani prin proiectul "I'm just a Kid" realizat de o clasă de 18 copii de la Colegiul Gimnazial "Zaharia Boiu" din Sighişoara, judetul Mureş, coordonaţi de doamna Daniela Dan.

Pentru celebrarea acestei zile, în cadrul campaniei de prevenire "Foloseşte internetul cu grijă...Traficul de minori are feţe ascunse!!!", Centrul Regional Constanţa al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane va derula în unităţile de învăţământ constănţene o serie de activităţi de prevenire a traficului de persoane ce vor fi viza în special cunoaşterea riscurilor utilizării necorespunzătoare a mijloacelor tehnologice (internetul, telefonul mobil, aparate video şi foto).

Conform studiului „Internetul şi exploatarea copiilor" realizat în cadrul proiectului REACT, principalele pericole ale utilizării internetului de către copii sunt: copiii petrec prea mult timp pe internet şi neglijează şcoala, au acces la informaţii neverificate, eronate, comunică cu persoane necunoscute şi creează dependenţă.

Referitor la riscurile utilizării internetului, participanţii la studiu au identificat o serie de greşeli care apar în comunicarea de către copii cu alte persoane prin intermediul e-mailului, chat-urilor sau reţelelor de socializare:

 Importarea listelor de contacte, fără a le filtra în vreun fel

 Acceptarea necunoscuţilor în lista de contacte

 Trimiterea sau postarea de fotografii personale

 Folosirea camerei web

 Transmiterea de date personale (numele adevărat, data naşterii, adresa, numărul de telefon mobil, şcoala pe care o urmează)

 Întâlnirea faţă în faţă a prietenilor „online"

 Primirea de ameninţări sau hărţuirea

 Primirea de oferte de muncă, de câştigare rapidă a unor sume de bani sau chiar oferte de afaceri

În cadrul activităţilor de prevenire realizate în şcolile constănţene, specialiştii Centrului Regional Constanţa al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane le vor prezenta elevilor o serie de modalităţi prin care pot preveni recrutarea în vederea exploatării prin intermediul internetului, telefonului mobil, aparatelor video sau foto.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii