Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:25 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat - Revizuirea Constitutiei

ro

15 Apr, 2013 12:56 1092 Marime text
Casa Dunarii din comuna Gradistea - sat Rasa a gazduit joi 11 aprilie 2013, o dezbatere pe tema modificarii Constitutiei Romaniei. Dezbaterea se inscrie in conceptul  Satului  inovativ, concept care sta la baza activitatii Fundatiei pentru Democratie, Cultura si Libertate, Filiala Calarasi si prin care fundatia isi propune sa contribuie la dezvoltarea durabila a satului romanesc.
Parteneri alaturi de fundatie la organizarea reuniunii au fost Camera de Comert Industrie si Agricultura Calarasi si Filiala Calarasi a Asociatiei Comunelor din Romania.
Intalnirea a fost moderata de dl. Prof. Univ. Dr. Cristian Pirvulescu, coordonatorul Forumului Constitutional care functioneaza pe langa comisia parlamentara pentru revizuirea Constitutiei. Pornind de la ideea satului inovativ la dezbatere au fost invitati sa participle primari ai comunelor din Judetele Calarasi, Giurgiu, Ialomita si Olt.
Discutiile au avut ca subiect principal regionalizarea si modul in care aceasta va fi reflectata in viitoarea Constitutie. Regionalizarea trebuie privita ca o parte importanta a procesului de descentralizare. Exista un interes  maxim pentru revizuirea Constitutiei si regionalizare. Regionalizarea trebuie sa contribuie la dezvoltarea durabila a zonei rurale datorita imensului potential uman de care acesta dispune.
Un alt capitol pe marginea caruia s-a discutat este capitolul 'drepturi si libertati' - este vorba despre dreptul la o buna administrare si o buna guvernare. Aceste drepturi ar trebui sa fie inscrise in Constitutie.
Garantarea proprietatii trebuie prevazuta in Constitutie mai ales pentru aportul pe care ar putea sa il aiba in dezvoltarea durabila a zonei rurale si nu numai.
Constitutia trebuie sa aiba un caracter foarte general – modificarea acesteia nu trebuie in mod necesar facuta prin introducerea de prevederi specific, ci mai degraba de principii.
Forumul Constitutional va sintetiza in raportul pe care il va elabora toate propunerile facute in cadrul dezbaterilor.
La discutii au participat si parlamentari din Judetul Calarasi.
Discutiile au fost transmise live on-line pe site-ul www.fabricadebani.ro .

Iuliana Velniciuc
Director
Centrul de Informare si Transfer Tehnologic Casa Dunarii
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii