Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:36 04 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pirotehnicienii au intervenit la doua asanari simultane - 04.03.2009

ro

04 Mar, 2009 22:58 880 Marime text

Nr. 17/04 martie 2009

Pirotehnicienii au intervenit la două asanări simultane

 În această dimineaţă, la numărul unic de apel pentru situaţii de urgenţă 112, a fost anunţată găsirea a două obiecte pirotehnice şi s-a solicitat ajutorul specialiştilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa. Apelurile au fost primite la interval de câteva minute, unul din localitatea Amzacea şi celălalt din Portul Midia.
 Primul obiect pirotehnic a fost găsit de cetăţeanul Ion Nistor, din localitatea Casicea, comuna Amzacea, în timp ce săpa în curtea casei sale. Echipa de pirotehnicieni a inspectoratului a constatat că este o grenadă defensivă de mână neexplodată, rămasă din al doilea război mondial. Potrivit dlui lt.col. Sorin Creţu, coordonatorul misiunilor executate de echipa pirotehnică a ISU „Dobrogea”, în momentul asanării pirotehnicienii au constatat că grenada avea pârghia ruptă motiv pentru care, dacă ar fi fost manevrată de un neprofesionist, exista pericolul să detoneze. În zona în care a fost găsită grenada, subofiţerii au efectuat o cercetare a terenului în eventualitatea că ar mai putea exista muniţie neexplodată. Cu ajutorul detectorului de metale li s-a confirmat suspiciunea şi au mai descoperit 32 cartuşe de infanterie de calibru 5,6 mm.
 Cea de-a doua misiune a pirotehnicienilor a fost de asanare a unui proiectil de artilerie, de calibru 100 mm, în dana 10-11 a Portului Midia. Obiectul a fost găsit de salariaţii unei firme private pe un ponton vechi, scos din apă şi supus operaţiunilor de dezmembrare. „Proiectilul de artilerie este rămas neexplodat din perioada celui de-al doilea război mondial şi are focosul intact, ceea ce înseamnă că putea să detoneze dacă ar fi fost lovit sau supus operaţiunilor de tăiere”, a precizat lt.col Sorin Creţu.
Toate obiectele pirotehnice găsite au fost transportate în condiţii speciale şi depozitate în condiţii de siguranţă în depozitul de muniţie al inspectoratului până la momentul în care vor fi distruse.  

Purtător de cuvânt,
Paula Anghel

· Notă:
- primul sincron: lt.col. Sorin Creţu, coordonatorul misiunilor de asanare;
- al doilea sincron: mm.cls I Horaţiu Constantin, şef echipă pirotehnică.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii