Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:34 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ATENTIE la plimbarile pe apa inghetata a lacurilor si a marii

ro

25 Jan, 2010 20:33 1186 Marime text

Nr. 06/ 25 ianuarie 2010

ATENŢIE la plimbările pe apa îngheţată a lacurilor şi a mării

În ultimele zile, temperaturile minime nocturne înregistrate au atins chiar şi -25°C, situaţie ce a dus la îngheţarea lacurilor şi chiar a apei Mării Negre. Ca urmare, pe timpul zilei, în ciuda celor -15°C şi a vântului tăios, o mulţime de temerari şi-au petrecut sfârşitul de săptămână la o plimbare pe gheaţa lacurilor Tăbăcărie şi Siutghiol cât şi pe gheaţa formată la malul mării.
Având în vedere, pe de o parte menţinerea acestor temperature extreme de scăzute, iar pe de alta manifestarea unor riscuri şi vulnerabilităţi materializate prin accidente generate de îngheţ, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea” al judeţului Constanţa recomandă tuturor tinerilor să evite aventurarea în scop de promenadă pe gheaţa lacurilor sau a oricărui luciu de apă pe suprafaţa căruia s-a format pelicula de gheaţă. Pe această cale, facem apel la toţi adulţii, care au calitatea de părinţi, să îşi supravegheze copiii astfel încât aceştia să nu aleagă ca loc de joacă vreuna dintre locaţiile amintite. Totodată, în această acţiune de informare, solicităm şi sprijinul cadrelor didactice să prelucreze elevilor, în orele de consiliere şi dirigenţie, riscurile la care se expun prin alegerea ca loc de joacă a suprfeţelor lacustre, pe malul mării, canale sau a oricărui luciu de apă pe suprafaţa căruia s-a format pelicula de gheaţă.
De asemenea, ISU „Dobrogea” atenţionează şi pescarii asupra accidentelor care se pot produce, întrucât aceştia se aventurează chiar şi câteva sute de metri pe suprafeţele de apă îngheţată pentru a pescui la „copcă”.
 
Reamintim tragedia înregistrată în urmă cu doi ani, pe lacul Siutghiol, în dreptul oraşului Ovidiu: în data de 14 ianuarie 2008, ora 10:14, un echipaj al Detaşamentului de pompieri Constanţa Oraş, sub comanda mr. Laurenţiu Dumitrescu, a intervenit pentru salvarea a patru elevi, minori care, în încercarea de a patina pe gheaţa lacului Siutghiol, au căzut în apă. Echipa de scafandri a reuşit scoaterea din apă şi salvarea doar a doi dintre minori, ceilalţi doi găsindu-şi sfârşitul în apa îngheţată a lacului.

Purtător de cuvânt al ISU „Dobrogea” 
Paula Anghel   

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii