Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:23 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Piesa de teatru pe tema violentei domestice in localitatea Valu lui Traian

ro

17 Jul, 2009 19:48 842 Marime text

Tinerii voluntari şi organizatorii proiectului „Nu tolerez violenţa!” au pus în scenă piesa de teatru pe tema violenţei domestice în localitatea Valu lui Traian

În data de 16.07.2009, începând cu ora 16.30, la sediul Şcolii cu clasele I-VIII din localitatea Valu lui Traian, a fost pusă în scenă piesa de teatru pe tema violenţei domestice, prevăzută în cadrul proiectului „Nu tolerez violenţa!”.
Proiectul ce se desfăşoară în perioada februarie-noiembrie 2009, prin colaborarea dintre Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa - Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi Serviciul Poliţiei de Ordine Publică Constanţa, Grupul Informal de Tineri AVIF-Antiviolenţă Intrafamilială, Direcţia pentru Tineret a Judeţului Constanţa, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa, Asociaţia Studenţilor şi Medicilor Vountari, Asociaţia Europeană Interaxe, Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială Constanţa, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, este finanţat de către Comisia Europeană prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale, în cadrul programului „YOUTH IN ACTION”.
În luna februarie 2009, reprezentanţii instituţiilor menţionate anterior au realizat un sondaj de opinie privind atitudinile şi convingerile faţă de violenţă ale cetăţenilor din cele zece localităţi în care se implementează proiectul „Nu tolerez violenţa!”, respectiv:  Cobadin, Cogealac, Mihail Kogălniceanu, Castelu, Poarta Albă, Topraisar, Cumpăna, Lumina, Valu lui Traian, Agigea. Conform acestei cercetări, peste 70% dintre subiecţi consideră lipsa locurilor de muncă, nivelul de trai scăzut, dar şi consumul de alcool ca probleme grave sau foarte grave în sat. Peste 50% dintre cei chestionaţi opinează faptul că, violenţa în limbaj este o problemă gravă în mediul de rezidenţă.
Aproape jumătate dintre respondenţi consideră că actele de violenţă fizică între soţi sau parteneri de viaţă constituie un fenomen frecvent în mediul rural. Alte fenomene mai frecvente sunt scandalurile în familie, în şcoală şi conflictele între vecini.
Din răspunsurile înregistrate rezultă că există încă o mare toleranţă în ceea ce priveşte violenţa verbală în cuplu şi violenţa fizică îndreptată împotriva copiilor (o palmă), mai mult de două treimi dintre subiecţi, apreciind că acestea nu reprezintă probleme grave dacă se produc.
Violenţa domestică este una dintre cele mai grave forme de încălcare ale drepturilor fundamentale ale omului. În faţa legii şi a autorităţilor publice, toţi cetăţenii, femei şi bărbaţi, sunt egali. Libertatea, siguranţa persoanei sunt drepturi ce trebuie respectate. În cazul în care unei femei îi sunt încălcate aceste drepturi şi libertăţi, femeia poate şi trebuie să beneficieze de protecţia legii. Din nefericire, multe dintre ele nu se adresează autorităţilor pentru a solicita ajutor de teamă că ar putea agrava situaţia, existând riscul ca partenerul de viaţă să devină mai violent, de ruşine, preferând să păstreze totul sub tăcere sau din alte motive.
Scopul proiectului “Nu tolerez violenţa!” vizează sensibilizarea şi informarea tinerelor cupluri şi familii din mediul rural cu privire la modalităţile de prevenire ale violenţei domestice, femeile fiind îndemnate să-şi apere drepturile.
O echipă de tineri voluntari, sub coordonarea doamnei asistent universitar, Iulia Gheorghe, a pus în scenă fragmente din viaţa unei familii în care legea este făcută de violenţa născută din alcool şi frustrare.
Victimele violenţei în familie sunt traumatizate atât fizic, cât şi emoţional, nu numai în timpul actului de violenţă, dar şi în perioada ce urmează, suferind adesea de insomnii, depresii, teamă.
Tinerii, prin piesa de teatru, au reuşit să evidenţieze consecinţele pe care violenţa domestică le are nu numai asupra victimei, ci şi asupra întregii familii.
La finalul piesei de teatru, fiecare tânăr actor şi-a prezentat personajul, evidenţiind caracteristicile principale ale acestuia.
Femeilor şi bărbaţilor prezenţi în sală le-au fost înmânate broşuri, tricouri şi pixuri inscripţionate cu mesajul proiectului.
De asemenea, victimele violenţei domestice au fost sfătuite să apeleze Serviciul de Urgenţă 112, să vorbească cu rudele, prietenii de încredere despre ceea ce se întâmplă, să găsească un loc sigur unde să se poată adăposti împreună cu copiii şi să aibe asupra lor acte, bani, cheile casei, haine, numere de telefon, adrese ale prietenilor, să ceară ajutorul Poliţiei şi altor instituţii abilitate în domeniu (centre pentru adăpostirea victimelor, centre de recuperare, centre de asistenţă etc.), să se adreseze Serviciului de Medicină Legală Constanţa pentru a obţine un certificat medico-legal.
Activitatea a fost realizată cu sprijinul Serviciului Poliţiei de Ordine Publică Constanţa, Postului de Poliţie Valu lui Traian, Şcolii cu clasele I-VIII şi Primăriei din localitate.

COMPARTIMENTUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii