Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:08 20 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evaluarea activităţilor I.P.J. Constanţa pentru anul 2011

ro

27 Jan, 2012 19:28 873 Marime text

Evaluarea activităţilor I.P.J. Constanţa pentru anul 2011

Astăzi, 27 ianuarie a.c., începând cu ora 10.00, la sediul I.P.J. Constanţa a avut loc evaluarea activităţii poliţiştilor constănţeni pentru anul 2011. La întâlnirea care a avut loc în sala de sedinţe, alături de conducerea Inspectoratului au participat Prefectul judeţului Constanţa – Claudiu Iorga Palaz şi prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa Valentin Gigi Ştefan.
Aspectele prioritare analizate în cadrul bilanţului I.P.J. Constanţa au avut în vedere îndeplinirea obiectivelor prioritare precum, îmbunătăţirea siguranţei cetăţeanului, creşterea autorităţii structurilor de poliţie, asigurarea unui climat de legalitate mediului de afaceri.

PREVENIREA CRIMINALITĂŢII
În scopul prevenirii infracţiunilor, membrii Grupului de lucru înfiinţat la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa au stabilit şi elaborat priorităţile locale de prevenire a criminalităţii, cele mai importante programe fiind „Programul de prevenire a delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor” şi „Programul de prevenire a infracţiunilor contra patrimoniului”, structurat pe trei module, respectiv prevenirea furturilor din autoturisme, din locuinţe, iar pe perioada sezonului estival prevenirea furturilor din camerele de hotel.
Având în vedere faptul că, pe perioada sezonului estival se înregistrează un aflux mare de turişti, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa a adoptat măsuri suplimentare pentru asigurarea măsurilor de menţinere a ordinii şi liniştii publice în staţiunile de pe litoral, prin elaborarea PLANULUI DE ACŢIUNE „LITORAL 2011”, manageriat la nivel central de M.A.I., I.G.P.R. şi I.G.J.R. şi coordonat la nivel local de către I.P.J. Constanţa în colaborare cu Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Gruparea Mobilă de Jandarmi Tomis Constanţa, Garda de Coastă şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea Constanţa.

COMBATEREA CRIMINALITĂŢII
Din analiza indicatorilor statistici în anul 2011, comparativ cu anul 2010, se poate constata faptul că a crescut numărul total de infracţiuni cu urmărirea penală începută cu 1.727 faţă de anul 2010, a crescut cu 25 numărul persoanelor reţinute/arestate, a crescut numărul infracţiunilor sesizate cu 4.402  faţă de anul 2010.
         În anul 2011 lucrătorii I.P.J. Constanţa au fost sesizaţi cu privire la producerea unui număr de 31.235 de infracţiuni, din care cele judiciare sunt 20.178, cele economico-financiare 4.672, iar 6.385 sunt de altă natură. În perioada analizată a fost începută urmărirea penală într-un număr de 14.274 de infracţiuni, din care 10.462 de natură judiciară, 1.853 de natură economico-financiară şi 1.959 de altă natură. Comparativ cu anul 2010 se observă că infracţionalitatea cu urmărirea penală începută se înscrie pe un trend stabil, acesta crescând spre sfârşitul anului 2011, ce denotă o mai bună coordonare a activităţii de constatare a infracţiunilor şi un management eficient pe acest segment al muncii de poliţie. 

Criminalitatea contra patrimoniului
 Infracţiunile contra patrimoniului sunt favorizate de factori de ordin socio-economic şi legislativ, la acestea adaugându-se lipsa reacţiei publice la comiterea unor astfel de fapte şi tratarea cu superficialitate a măsurilor de protecţie recomandate de poliţie. Creşterea gradului de protecţie a patrimoniului public şi privat prin promovarea utilizării mijloacelor tehnice de securitate şi promovarea sistemului de pază a vecinătăţii au fost principalele căi de acţiune pentru prevenirea acestui fenomen. În anul 2011, trendul infracţiunilor contra patrimoniului cu urmărirea penală începută este unul crescător (+ 2.154 de infracţiuni) faţă de anul 2010, ceea ce denotă o implicare ridicată a poliţiştilor constănţeni în activitatea specifică.

Managementul activităţilor de investigaţii criminale
Ca rezultat al bunei colaborări cu procurorii care supraveghează activitatea de cercetare penală, în special a celor din cadrul Parchetulului d.p.l. Tribunalul Constanţa, a muncii în echipă, cât şi a experienţei şi profesionalismului de care au dat dovadă lucrătorii de investigaţii criminale, au obţinut rezultate apreciabile pe această linie de muncă cu sprijinul lucrătorilor de ordine şi siguranţă publică din mediul urban şi rural.
În acest sens pot fi exemplificate cazurile deosebit de grele cum ar fi cazul de la Cernavodă - dublul asasinat comis în data  de 02/03.01.2011 asupra unei familii, cazul  de la Ghindăreşti - omorul deosebit de grav comis asupra unui călugăr, în noaptea de 18/19.11.2011, tentativa de omor şi tâlhăria comise la data de 08/09.11.2011, pe raza localităţii Ciobanu, asupra unui cetăţean spaniol, toate aceste fapte rămase iniţial cu autori necunoscuţi, care ulterior au fost identificaţi la interval de numai cîteva zile, chiar dacă condiţiile de lucru au fost extreme de vitrege.
 Problematica furturilor din locuinţă s-au datorat în primul rând neglijenţei proprietarilor care de cele mai multe ori lasă neasigurate ferestrele ori uşile la parter, care au uşurat pătrunderea în locuinţe a unor infractori minori, în sarcina cărora s-au totalizat câteva sute de astfel de dosare.
      Pe parcursul anului 2011, ca rezultat al bunei colaborări cu procurorii Parchetulului d.p.l. Tribunalul Constanţa, s-au obţinut rezultate remarcabile şi pe linia combaterii faptelor de prostituţie-proxenetism. Astfel, s-au constatat 37 infracţiuni de proxenetism (3 prinderi în flagrant), concomitent  cu efectuarea mai multor percheziţii domiciliare, prin care s-a documentat probarea vinovăţiei şi destrămarea prin arestare a trei grupuri de proxeneţi care acţionau pe raza judeţului Constanţa. Constatările pe linia acestui gen de fapte a fost şi rezultatul bunei colaborări dintre lucrătorii compartimentului de profil cu poliţiştii altor structuri specializate, rezultatelele obţinute clasând I.P.J. Constanţa pe locul 1, în clasamentul realizat la nivel naţional pe I.G.P.R. 
Un aport substanţial la rezultatele obţinute de efectivele de investigaţii criminale, l-a avut şi activitatea pe linia urmăririi unor categorii de persoane, de executare a mandatelor, dar şi de căutare a persoanelor dispărute de la domiciliu. Astfel, la începutul perioadei se aflau în evidenţa  I.P.J. Constanţa un număr de 243 urmariţi pe plan naţional, din care 20 pentru că se sustrăgeau de la executarea unor mandate de arestare preventivă, 127 cu mandate de executare, 1 faţă de care instanţa a dispus internarea într-o instituţie medicală neuropsihiatrică, 88 de dispăruţi şi 7 persoane faţă de care unele state membre UE au emis mandate europene de arestare pentru comiterea de infracţiuni pe teritoriul acelor state. Totodată, în perioada analizată s-a reuşit clarificarea situaţiei unui număr de 581 persoane urmărite, din care 23 pentru că se sustrageau de la executarea unor mandate de arestare preventivă, 128 cu mandate de executare, 1 pentru evadare din stare legală de reţinere ori deţinere, 421 dispariţii şi 8 persoane faţă de care unele state membre UE au emis mandate europene de arestare.

Criminalitatea economico – financiară
Maniera de abordare a criminalităţii economico-financiare a constat în direcţionarea eforturilor spre combaterea faptelor ilegale grave din economia naţională, obiectivul prioritar de acţiune fiind menţinerea unui climat de legalitate în sfera afacerilor. Activitatea pentru combaterea ilegalitatilor in domeniul evaziunii fiscale şi a contrabandei a reprezentat prioritatea numarul 1 a lucrătorilor SIF. Poliţiştii au desfasurat acţiuni pe cele 8 domenii de activitate, în mod deosebit pe linia combaterii comercializării ilegale a ţigaretelor provenite din contrabandă, a comercializării ilegale a cerealelor şi produselor petroliere, fiind organizate actiuni zilnice şi săptămânale, obţinându-se rezultate bune pe aceste linii.
Astfel, au fost organizate 176 de acţiuni şi controale, ocazie cu care s-au efectuat 115 perchezitii domiciliare, cu preponderenta la persoanele care au facut comert ilegal cu cereale şi tigari de contrabandă, reusindu-se destructurarea a 18 grupări infracţionale. Totodata, au fost retinute şi arestate 26 persoane, iar pentru 8 persoane s-a dispus masura preventiva de a nu parasi localitatea. A fost începută urmărirea penală pentru săvârşirea unui număr de 1.664 de infracţiuni, ceea ce reprezintă un plus de 444 faţă de perioada similara a anului trecut. Pe genuri, infracţiunile cu urmărirea penală începută se prezintă astfel: 282 de infracţiuni de înşelăciune (+92), 514 infracţiuni de evaziune fiscală (+336), 45 infracţiuni la Codul Vamal (+33), 40 de infracţiuni la Codul Fiscal (+34). Prejudiciul cauzat ca urmare a constatărilor de infracţiuni este în valoarea de 875.869 mii lei, din care au fost recuperate 712.122 mii lei. În anul 2011 au fost soluţionate un număr de 100 (+40) de dosare de natură complexă, cu un prejudiciu total de 680.972 mii lei. La nivelul formaţiunilor de investigarea fraudelor în anul 2011 au fost cercetate un număr de 1.069 persoane (+311), din care 122 au fost  prinşi în flagrant. Au fost constatate şi soluţionate un număr de 111 infracţiuni de corupţie,  respectiv 76 la Cod Penal (24 luare de mită, 31 dare de mită,15 trafic de influenţă  si 6 conflinct de interese) şi 40 la Legea nr.78/2000.

Exemple:
1. Destructurarea grupării infracţionale specializate în efectuarea de achiziţii intracomunitare de oţel-beton din Bulgaria, prin folosirea de societăţi comerciale  tip fantomă, contravaloarea mărfii fiind retrasă în numerar din conturile bancare ale societăţilor în baza unor contracte de împrumut întocmite în fals şi returnată celor care o virau iniţial. Ulterior, societăţile comerciale tip fantomă erau cesionate în mod fictiv către persoane denumite generic săgeţi fără pregătire şi posibilităţi materiale din mediul rural, în scopul sustragerii de la urmărirea penală şi de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul statului. Prejudiciul total cauzat la bugetul consolidat al statului este în cuantum  de 3.185.420 lei. Persoanele în cauză sunt cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, fals material în înscrisuri oficiale sub semnătură privată, fals privind identitatea, cesiune fictivă de părţi sociale şi înşelăciune, un număr de 6 de persoane fiind cercetate în stare de arest preventiv.
2. Documentarea activităţii infracţionale a unui bărbat în vârstă de 40 ani, din loc. Techirghiol, jud. Constanţa, care în calitate de administrator, a dedus în mod fictiv în evidenţele contabile TVA-ul în sumă totală de 813.335 lei, provenit din relaţiile comerciale desfăşurate în perioada martie-mai 2009, constând în transportul unor cantităţi însemnate de cereale în sumă totală de 5.062.223 lei, fără a deţine documente justificative care să confirme realitatea şi  legalitatea acestor operaţiuni. Dosarul penal a fost înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa cu propunere de declinare în favoarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie-Serviciul Teritorial Constanta.

Criminalitatea stradală
În anul  2011, pe fondul reducerii numărului de agenţi de siguranţă publică, au fost înregistrate 2.724 de infracţiuni comise în stradă, din care în cazul a 255 de infracţiuni autorii au  fost prinşi în flagrant (o creştere cu 58 de infracţiuni faţă de anul trecut). În cursul anului 2011, cu acelaşi număr de poliţişti cu atribuţiuni pe sisteme de securitate ca şi în anul 2010, s-a reuşit verificarea tuturor unităţilor care păstrează şi manipulează valori monetare (bănci, case de amanet, case de schimb valutar etc.), ocazii cu care au fost identificate vulnerabilităţi la sistemele de protecţie şi monitorizare. Pentru remedierea neregulilor constatate, s-au aplicat sancţiuni conform Legii nr. 333/2003 şi s-au stabilit măsuri cu termene clare, ceea ce a dus la lipsa fenomenului infracţional pe această linie de muncă în anul 2011 (faţă de anul 2010, când acesta a influenţat negativ situaţia operativă).
Totodată, pentru perioada sezonului estival, experienţa anilor trecuţi a evidenţiat necesitatea intensificării, diversificării şi adaptării activităţilor structurilor de ordine şi siguranţă publică pe raza localităţilor situate pe litoralul Mării Negre. Astfel, I.G.P.R. şi I.P.J. Constanţa au întocmit Planul de Acţiune “LITORAL 2011” în cadrul căruia au fost depuse eforturi deosebite pentru executarea de activităţi specifice, în colaborare cu celelalte structuri al M.A.I., în vederea asigurării unui climat de siguranţă şi linişte publică în toate staţiunile turistice de pe litoral.

ÎNFIINŢAREA SECŢIILOR DE POLIŢIE RURALĂ
Conform Dispoziţiei  I.G.P.R., privind Concepţia de organizare şi funcţionare a Poliţiei Române în mediul rural, la nivelul judeţului Constanţa au fost constituite 9 secţii de poliţie rurală, respectiv Secţia de Poliţie Rurală 1 Constanţa ce arondează 3 comune, Secţia de Poliţie Rurală 2 M. Kogălniceanu (4 comune), Secţia de Poliţie Rurală 3 Mangalia (5 comune), Secţia de Poliţie Rurală 4 Medgidia (7 comune), Secţia de Poliţie Rurală 5 Cogealac (7 comune), Secţia de Poliţie Rurală 6  Cernavodă (6 comune), Secţia de Poliţie Rurală 7 Horia - cu sediul în loc. Crucea (9 comune), Secţia de Poliţie Rurală 8 Băneasa (7 comune) şi Secţia de Poliţie Rurală 9 Chirnogeni – cu sediul în loc. Topraisar (9 comune).

REGIMUL ARMELOR, EXPLOZIVILOR ŞI SUBSTANŢELOR PERICULOASE
Printre cele mai importante acţiuni efectuate de lucratorii serviciului AESP enumerăm acţiunea "Foc de artificii", pentru verificarea legalităţii desfăşurării operaţiunilor cu obiecte pirotehnice de către persoanele juridice si fizice, in perioada sărbătorilor de iarna 2011/2012, fiind ridicate în vederea confiscării peste 74.000 obiecte pirotehnice interzise la deţinere şi folosinţă de către persoane fizice; acţiunea "CINEGETIC 2011" pentru prevenirea şi combaterea faptelor care aduc atingere fondului cinegetic şi piscicol naţional – au fost constatate 26 infracţiuni din care 14 de braconaj cinegetic, ridicate in vederea confiscarii peste 415 kg de carne de vanat şi indisponibilizate 14 arme de vânătoare  şi 136 de cartuşe de vânătoare de diferite tipuri şi calibre, precum şi un autoturism. În anul 2011 au fost constatate un număr de 76 de infracţiuni (+3), din care 62 în flagrant (+9), fiind indisponibilizate în vederea confiscării un număr de 68 de arme letale cât şi neletale.

Exemple:
1. Lucrătorii Serviciului A.E.S.P. au cercetat în stare de reţinere pentru săvârşirea infracţiunii de ”trafic de substanţe toxice”, prev. de art.312 Cod penal, un bărbat de 46 ani din Galaţi, care  a fost prins deţinând cantitatea de 3,070 kg mercur pe care intenţiona să-l comercializeze cu suma de 2.000 Euro.
2. Lucrătorii Serviciului AESP au identificat şi cercetat în stare de libertate pentru săvârşirea infracţiunii de uz de armă letală fără drept, prev. de art. 136 din Legea nr. 295/2004  un bărbat de 71 ani din Constanţa, care, folosind o armă de vânătoare cu alice legal deţinută, a efectuat patru focuri pe un teren viran, între porţile 5 şi 6 a Portului Maritim Constanţa.

ACTIVITATEA SERVICIULUI CRIMINALISTIC
Pe linia activităţii de investigare tehnico-ştiinţifică în perioada analizată, lucrătorii criminalişti au efectuat un număr de 16.350  deplasări la faţa locului  cu 3.242 mai mult faţă de 2010, în urma cărora au fost ridicate 64.099 de urme criminalistice cu 15.037  mai mult decât în 2010. În urma acestor activităţi, au fost efectuate un număr de 712 identificări pe baza urmelor papilare cu 214 mai mult faţă de anul 2010. Pe linia expertizelor criminalistice au fost întocmite 796 de expertize criminalistice faţă de 687 în 2010, fiind examinate un număr de 7.167 materiale (faţă de 6.431 în anul 2010).
În urma tuturor acestor activităţi s-a reuşit înregistrarea unui număr de 712 de identificări din care 320 la furturi din locuinţe, 107 la furturi din societăţi comerciale şi instituţii, iar 85 la furturi din auto. În această perioadă au fost implementate în sistemul AFIS un număr de 12.079 de fişe dactiloscopice, din care 8.203 fiind fişe de la Cazierul Judiciar, situându-ne pe primul loc la nivel naţional la acest indicator.

SIGURANŢA TRAFICULUI RUTIER
În anul 2011, pe raza judeţului Constanţa s-a produs un număr de 1.358 (- 31) de accidente rutiere soldate cu 89 (-13) morţi, 156 (-17) răniţi grav şi 1.540 (-41) de răniţi uşor. La sfârşitul anulului 2011 se aflau în lucru 1.616 dosare penale, s-au înregistrat 1.614, s-au soluţionat 1.664 şi au rămas în lucru 1.566. Activitatea lucrătorilor serviciului în perioada analizată s-a materializat în constatarea în trafic a unui număr de 307 infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere şi 11 de altă natură. De asemenea în perioada analizată lucrătorii Serviciului Rutier au acţionat cu fermitate, aplicând un număr de 67.079 de sancţiuni contravenţionale, au reţinut 2.934 de permise de conducere şi au retras 1.941 de certificate de înmatriculare. În acest an lucrătorii compartimentului au însoţit un număr de 651 de transporturi agabaritice, 18 coloane oficiale şi şi au asigurat măsuri de ordine pentru 46  de manifestări cultural-sportive şi religioase.

MANAGEMENTUL RESURSELOR ŞI FINANCIAR-LOGISTICE
ü Prin grija conducerii Inspectoratului şi cu sprijinul autorităţilor publice locale, s-au redus cheltuielile cu plata chiriei cu aproximativ 10.000 lei prin încheierea a două contracte de comodat pentru două imobile, unul pentru sediul secţiei rurale Cogealac şi unul pentru Secţia rurală Cernavodă.
ü În ceea ce priveşte monitorizarea cu stricteţe a cheltuielilor bugetare, s-a intervenit cu promptitudine asupra reducerilor acestora încheindu-se noi contracte cu furnizorul de apă.

PRIORITĂŢI DE ACŢIUNE PENTRU ANUL 2012

Ø Îmbunătăţirea calităţii serviciului poliţienesc
Ø Consolidarea pregătirii profesionale  
Ø Creşterea gradului de încredere a cetăţenilor faţă de poliţie
Ø Utilizarea la parametri optimi a resurselor de personal
Ø Modernizarea şi dezvoltarea capacităţii de acţiune a poliţiei din mediu urban şi rural
Ø Dezvoltarea instituţională şi operaţională
Ø Dezvoltarea şi modernizarea capacităţii manageriale şi profesionalizarea personalului
Ø Intensificarea activităţilor desfăşurate cu instituţiile şi agenţiilor specializate în prevenirea şi constatarea faptelor ilegale
Ø Creşterea eficienţei şi transparenţei activităţilor desfăşurate de IPJ Constanţa
Ø Continuarea dezvoltării unui corp de poliţişti profesionist, stabil şi imparţial

Ti-a placut articolul?

Comentarii