Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:18 16 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Campanie de informare şi sensibilizare a opiniei publice „Împreună, pentru siguranţa copiilor”

ro

11 Jul, 2012 16:38 1139 Marime text

 Nr. 85.215 din 11.07.2012                      

  Comunicat de presă

Inspectoratul General al Poliţiei Române împreună cu „Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual” – FOCUS  dau startul campaniei de informare şi sensibilizare a opiniei publice „Împreună, pentru siguranţa copiilor”.

Campania se adresează copiilor din clasele I-IV şi părinţilor acestora şi se va desfăşura în trei etape: iulie-august 2012 (pe litoral), septembrie-octombrie (în şcoli), decembrie-perioada sărbătorilor de iarnă (în mall-uri, hipermarket-uri şi alte zone aglomerate).

În perioada iulie-august, activităţile vor fi organizate pe litoral şi vor include distribuirea de materiale informative: 5.000 de evantaie cu sfaturi pentru siguranţa copiilor, 7.500 de brăţări şi aproximativ 2000 de flyere inscripţionate cu numărul de urgenţă pentru semnalarea dispariţiilor de copii – 116 000. În acest an, vom beneficia şi de sprijinul unor parteneri media la nivel local (Radio Constanţa şi Neptun TV), care ne vor ajuta să facem cunoscută cauza copiilor dispăruţi unui public cât mai larg.  Zilnic, timp de 8 săptămâni, pe postul Radio Constanţa vor fi prezentate recomandări care să îi ajute pe părinţi să prevină dispariţia copiilor. Pornind de la aceste sfaturi, realizatorii emisiunii radio vor organiza concursuri în urma cărora se vor distribui peste 50 de premii oferite de Centrul FOCUS.

Tot în această perioadă, echipa Focus şi reprezentanţi ai Inspectoratului General al Poliţiei Române şi Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa vor vizita taberele şcolare din Năvodari, Eforie Sud şi 2 Mai. În acest context, ei le vor explica copiilor cum să se protejeze de eventualele pericole, cum să reacţioneze în situaţii de risc şi la cine să apeleze când au o problemă. Se vor organiza, de asemenea, concursuri pe teme de siguranţă cu premii care vor consta în materiale promoţionale pe care este inscripţionat numărul 116000.

În cea de-a doua etapă a campaniei, care va coincide cu începutul anului scolar, vom lansa un kit on-line de sfaturi  pentru părinţi şi copii sub genericul ,,Înapoi la şcoală – ştiu să fiu în siguranţă”. Tot în această perioadă, echipa Focus împreună cu ofiţeri de prevenire din toate judeţele vor susţine prezentări în diferite centre de învăţământ, pe tema dispariţiilor de minori. Nu în ultimul rând, în cadrul sesiunilor de informare vom distribui materiale informative, printre care atât broşuri cu sfaturi pentru părinţi, cât şi pentru cei mici. Pentru a fi cât mai atractive, broşurile pentru copii includ pe lângă sfaturi practice şi jocuri educative.

Cea de-a treia componentă a campaniei se va derula în timpul vacanţei de iarnă. Ne vom axa pe distribuirea  de materiale de informare pentru siguranţa copiilor în locuri aglomerate. Nu este un secret faptul că, în perioada sărbătorilor de iarnă, mall-urile şi hipermarket-urile reprezintă zone cu un risc crescut ca minorii să dispară sau să se rătăcească.

„Echipa FOCUS nu va înceta nicio clipă să lupte pentru binele şi, mai ales, pentru siguranţa copiilor. Pe lângă intervenţia complementară, alături de autorităţile publice, în cazurile de dispariţie, organizăm regulat campanii de conştientizare a acestei problematici în România. În acest an, alături de Inspectoratul General al Poliţiei Române, derulăm campania „Împreună pentru siguranţa copiilor”, prin care dorim să le aducem la cunoştinţă părinţilor şi copiilor pericolele la care se expun zi de zi. Nu întâmplător am ales acest titlu pentru campanie: doar prin eforturi comune, vom putea oferi copiilor un viitor mai sigur. Şi avem convingerea că prevenirea este cea mai bună metodă de a combate fenomenul alarmant al dispariţiilor de copii.” (Mihaela Geoană – Preşedinte FOCUS)

CUVÂNT INSPECTOR ŞEF CT

Parteneriatul dintre Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual” –  FOCUS a debutat în 25 mai 2007; tot pe 25 mai, în anul 2009 a fost lansat oficial în România numărul european pentru dispariţii de copii – 116 000 şi a fost anunţată derularea campaniei comune de promovare la nivel naţional a acestui număr.
De asemenea, în anul 2011, Inspectoratul General al Poliţiei Române, în parteneriat cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi FOCUS au finalizat mecanismul „Alertă Răpire Copil” care poate fi declanşat în cazul răpirilor sau dispariţiilor în care viaţa copilului dispărut este pusă în pericol.

Pentru mai multe informaţii, consultaţi site-ul Focus, la adresa: http://www.copiidisparuti.ro/ro/ şi site-ul Poliţiei Române la adresa: www.politiaromana.ro/prevenire

Recomandări preventive

SFATURI PENTRU PĂRINŢI:
Pentru a evita dispariţia copilului dumneavostră:
• Supravegheaţi-vă în permanenţă copilul, la joacă, atunci când vă aflaţi la cumpărături şi în zonele aglomerate; câteva clipe de neatenţie sunt suficiente ca acesta să dispară sau să se accidenteze;
• Învaţaţi-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă;
• Explicaţi-i, pe înţelesul său, cu exemple concrete, că nu este bine să intre în vorbă cu persoane străine şi nici să accepte de la acestea diverse obiecte sau promisiuni; în nici un caz nu trebuie să se urce în maşinile necunoscuţilor sau să îi însoţească pe aceştia, indiferent de pretext;
• În concedii, acordaţi o atenţie sporită supravegherii copilului dumneavoastră; aglomeraţia şi mediul străin reprezintă factori de risc care pot favoriza pierderea acestuia;
• Nu-l trimiteţi singur la cumpărături, mai ales în locurile pe care nu le cunoaşte;
• Asiguraţi-vă că ştie numele şi numărul de telefon al părinţilor, precum şi adresa la care locuieşte;
• Învaţaţi-l că, dacă se pierde de dumneavoastră, trebuie să rămână în zona unde v-a văzut ultima dată şi să apeleze la un politist sau la un adult însoţit de un copil;
• În cazul dispariţiei copilului, alertaţi imediat Poliţia la numărul de telefon 112 sau sunaţi la Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual, la numarul 116000.
În cazul în care copilul dumneavoastră a dispărut:
• Verificaţi la rude şi prietenii apropiaţi dacă copilul nu se află la aceştia;
• Anunţaţi în cel mai scurt timp Poliţia; sesizarea dispariţiei unui copil se poate face prin apel la numărul de urgenţă 112, prin sesizare directă la sediul unităţii de poliţie sau prin sesizarea verbală a unei patrule din teren; după anunţarea Poliţiei, sunaţi la 116 000 la Centrul Focus, pentru a mări numărul persoanelor care îl caută şi a mediatiza dispariţia copilului.

• Păstraţi-vă calmul! Chiar dacă vă aflaţi într-o stare de emoţie puternică, este foarte important să vă stăpâniţi, pentru a oferi poliţiştilor toate detaliile ce îi pot ajuta să vă găsească copilul în cel mai scurt timp.
Trebuie să fiţi în măsură să furnizaţi anchetatorilor:
- descrierea semnalmentelor şi a semnelor particulare
- câteva fotografii recente ale copilului
- o înregistrare audio-vizuală, dacă dispuneţi de aşa ceva
- descrierea obiectelor de vestimentaţie cu care era îmbrăcat la momentul dispariţiei, precum şi a obiectelor pe care le avea asupra sa
- împrejurările în care a dispărut
- profilul său psihic şi moral, starea de sănătate
- o listă cuprinzând persoanele din anturajul său, locuri pe care obişnuia să le frecventeze
- datele de contact ale adulţilor apropiaţi (bunici, unchi, mătuşi, vecini etc)
- în general, orice informaţie care vi se pare de interes pentru poliţişti (riscul de a fi fost luat de un membru al familiei, certuri recente, antecedente de părăsire a domiciliului, dispariţia unor obiecte personale din camera sa etc)

SFATURI PENTRU COPII:
Pentru a nu vă pierde de părinţi:
• Nu vă îndepărtaţi de părinţi atunci când vă aflaţi în oraş, la cumpărături sau pe stradă, în vacanţe;
• Nu intraţi în vorbă cu persoane necunoscute şi nu răspundeţi invitaţiei acestora de a le însoţi, indiferent ce vă spun acestea; nu vă lăsaţi intimidaţi de ameninţări sau impresionaţi de promisiunile acestora - atunci când sunteţi acostaţi de asemenea persoane, îndepărtaţi-vă de acestea şi apelaţi la cineva cunoscut;
• Dacă vă pierdeţi de părinţi, rămâneţi în zona în care i-aţi văzut ultima dată şi apelaţi la sprijinul unui adult (preferabil de la o instituţie, un magazin etc); dacă vedeţi un poliţist în zonă, adresaţi-vă acestuia.                                          

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii