Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:29 16 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Guvernul României Premierul Marcel Ciolacu și prim-ministrul Statului Liber Bavaria, Markus Söder, vor coordona prima ședință comună de guvern România-Bavaria

ro

17 Jun, 2024 15:19 427 Marime text
17.06.2024
 
COMUNICAT DE PRESĂ
  
Premierul Marcel Ciolacu și prim-ministrul Statului Liber Bavaria, Markus Söder, vor coordona prima ședință comună de guvern România-Bavaria
 
Premierul Marcel Cioacu se află, începând de astăzi, într-o vizită oficială de două zile în Landul Bavaria, Germania, în contextul marcării a 25 de ani de relaţii bilaterale româno-bavareze.
”Împreună cu miniștri români și cu deputatul minorității germane voi participa la prima ședință comună de guvern dintre România și Bavaria, în care vom discuta despre dosare de politică externă și europeană, securitate, cooperare pe linie de afaceri interne, afaceri sociale și muncă. Dimensiunea economică este un pilon al colaborării noastre. Dintre landurile germane, Bavaria reprezintă cel mai important investitor și partener comercial pentru România, cu un volum de schimburi comerciale de peste 8 miliarde de euro. Ne dorim ca marile companii cu sediul în Bavaria din domeniul industriei auto, al ingineriei și al industriei aerospațiale să investească în România pentru că avem unul dintre cele mai mari ritmuri de creștere din Europa”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.
Șeful Executivului va participa în această seară la recepția oferită în onoarea sa, la Castelul Nymphenburg din Munchen, împreună cu reprezentanți ai diasporei, ai etnicilor germani din România, ai sașilor și ai șvabilor, precum și ai cultelor. Comunitatea românească din Bavaria este cea mai numeroasă comunitate străină din acest land, potrivit datelor oficiale, în Bavaria sunt stabiliți 213.000 cetățeni români.
Mâine, premierul Marcel Ciolacu va fi primit de către prim-ministrul Statului Liber Bavaria, Markus Söder,  la sediul Cancelariei de Stat Bavareze, cu care va avea, ulterior, și o întrevedere tête-à-tête.
Cele două guverne, român și bavarez, vor avea o ședință comună în care vor trece în revistă elementele reprezentative în relațiile bilaterale, vor discuta despre viitorul statelor candidate la aderarea la Uniunea Europeană din Balcanii de Vest, Ucraina și Republica Moldova și Strategia UE pentru Regiunea Dunării, despre situația de securitate în Europa, cu accent pe situația din Ucraina și măsurile care au fost luate pentru sprijinirea țării vecine. Agenda de discuții cuprinde și alte subiecte, precum cooperarea în domeniul securității, fenomenul migrației, Spațiul Schengen, educație și cercetare.
Totodată, cele două delegații guvernamentale vor semna un memorandum pe tema antreprenoriatului, IMMurilor și Start-Up-urilor.  
În cadrul vizitei oficiale, premierul este însoțit de ministrul transporturilor și infrastructurii, Sorin Grindeanu, de ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, de ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, de ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Ștefan-Radu Oprea, de ministrul muncii și solidarității sociale, Simona Bucura-Oprescu.
 
Informații suplimentare:
Dintre landurile germane, Bavaria reprezintă cel mai important investitor și partener comercial pentru România, cu un volum de schimburi comerciale de cca. 8,37 miliarde EUR (pe locul II se situează Landul BadenWürttemberg cu 8,22 mld. EUR, iar pe locul III Landul Renania de Nord-Westfalia cu 7,39 mld. EUR), acestea vizând în principal domeniile construcțiilor de mașini, piese și componente din industria auto, IT. Peste 1.000 de întreprinderi din Bavaria contribuie la schimburile economice cu țara noastră.
 
 
Contact:
Biroul de presă al Guvernului
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii