Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:21 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Guvernul României Dinamica excelentă a relațiilor dintre România și Kazahstan conferă potențial cooperării bilaterale în interconectarea Europei cu zona Mării Caspice

ro

12 Dec, 2023 16:17 427 Marime text
12.12.2023
 
COMUNICAT DE PRESĂ
Premierul Marcel Ciolacu: Dinamica excelentă a relațiilor dintre România și Kazahstan conferă potențial cooperării bilaterale în interconectarea Europei cu zona Mării Caspice
 
Prim-ministrul Marcel Ciolacu l-a primit astăzi, la Palatul Victoria, pe vicepremierul Republicii Kazahstan și ministru al Afacerilor Externe, Murat Nurtleu. La întrevedere au participat, de asemenea, viceprim-ministrul Marian Neacșu și ministrul Energiei, Sebastian-Ioan Burduja.
Premierul român a salutat traiectoria ascendentă pe care s-au înscris dialogul politic și cooperarea bilaterală, punctând că Republica Kazahstan este cel mai mare partener economic al României din Asia Centrală. O temă importantă abordată în cadrul întrevederii a fost cooperarea în domeniul energiei, cele două părți fiind de acord să încurajeze dezvoltarea cooperării în scopul de a spori securitatea  aprovizionării pentru statele membre ale UE, dar și pentru Republica Moldova și Ucraina. În această privință, șeful Executivului român a subliniat importanța implicării Republicii Kazahstan în consolidarea rutei de transport internațional care să conecteze Marea Caspică și Marea Neagră.
Dinamica excelentă a cooperării bilaterale conferă potențialul necesar proiectelor prin care România și Kazahstan pot contribui la dezvoltarea conectivității între Europa și Asia Centrală. Dacă ne raportăm la problematica securității energetice, reconfigurarea rutelor de transport și aprovizionare cu energie, inclusiv energie verde, reprezintă un obiectiv de interes atât în zona Mării Negre, cât și pentru zona Mării Caspice, iar România este pregătită să își asume un rol activ în această direcție”, a declarat premierul Marcel Ciolacu. 
Cei doi oficiali au discutat, de asemenea, despre situația regională de securitate în contextul agresiunii Federației Ruse asupra Ucrainei.
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii