Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:36 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa transmis de catre Ministerul pentru Consultare Publica si Dialog Civic

ro

16 Dec, 2015 14:01 2015 Marime text
COMUNICAT DE PRESĂ
LISTA TRANSPARENȚEI DOCUMENTELOR CERUTE DE CĂTRE SOCIETATEA CIVILĂ.
Lansăm în consultare publică pentru sugestii punctele pe care le considerăm necesare demersului nostru de transparentizare a instituțiilor statului Român.
În cele 3 săptămâni de activitate nou înființatul Minister pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC) a adunat mai multe informații despre documente și informații de interes public capital și care nu sunt în acest moment puse la dispoziția cetățenilor, din diferite motive. În acest sens MCPDC a întocmit  o listă ce conține, în opinia noastră, prima categorie a celor mai dorite informații și documentele de interes public.
  1. Lista contractelor de achiziții aparținând  ministerelor cu afișarea fiecărui contract (limitare: cu respectarea clauzelor de confidențialitate și protejarea eventualelor date cu caracter personal), inclusiv lista contractelor neexecutate/cu intârzieri în executare, potrivit legii;
  2.  Execuția bugetară semestrială;
  3.  Planurile de investiții, indiferent de sursa de finanțare; 
  4.  Organigramele ministerelor, care oricum era prevăzută în lista documentelor ce trebuie publicate din oficiu dar cu evidențierea posturilor ocupate; repere privind salarizarea pe tipuri de funcții (inclusiv veniturile provenite din participare în comisii și alte structuri , potrivit legii);
  5. Numele reprezentanților statului în Consiliile de Administrație ale întreprinderilor de stat / regiilor autonome cu informații despre remunerațiile acestora pentru participarea la ședințe;
  6. Lista documentelor care intra în mapa sedințelor de Guvern;  
  7.  Agenda zilnică a activităților Miniștrilor (inclusiv a întâlnirilor/audiențelor, cu nominalizarea participanților).
Așteptăm până la jumătatea lunii ianuarie sugestii pe această temă pe pagina noastră de Facebook https://www.facebook.com/mcpdc sau la adresa de e-mail:  secretariat.mcpdc@gov.ro, cu subiectul: „Propunere pentru lista transparenței”.
 În tot acest timp vă vom comunica informații despre pașii pe care îi parcurgem (vom începe discuțiile cu Ministerele) și vom analiza împreună toate etapele (inclusiv toate contra-argumentele, sperând să fie cât mai puține).
Ne propunem obiective clare în transparența unor informații de interes capital pentru cetățeni și suntem dispuși să facem toate eforturile, asumându-ne (alternativa fiind să  ne ascundem față de această sarcină, publicând informații minimale din activitatea ministerelor) dacă reușim parțial sau în totalitate. 
Reamintim că, în legea nr. 544/2001, art. 5 este prevăzută lista pe care autoritățile publice au obligația să le comunice din oficiu, astfel că anterioarele noastre propuneri  își doresc să completeze aceste date și să adreseze acele categorii de informații/documente care sunt foarte dorite de către societatea civilă.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii