Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:31 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Toţi cei 500 porumbei campioni participă la cel mai mare eveniment sportiv columbofil - Expoziţia Naţională Sportiv Columbofilă

ro

04 Dec, 2010 17:06 2808 Marime text
Federaţia Română de Sport Columbofil organizează în perioada 4 - 5 decembrie 2010 cel mai mare eveniment sportiv columbofil - Expoziţia Naţională Sportiv Columbofilă - la care sunt aşteptaţi peste 1.000 de columbofili.

La expoziţie vor participa Cezar Sinca, Preşedintele F.R.S.C. şi Ivan Patzaichin, Preşedinte de Onoare al F.R.S.C. În cadrul evenimentului vor fi expuşi peste 500 porumbei - primii 20 de campioni ai României în 2010, pe categorii de concurs - viteză, fond, demifond şi maraton. Expoziţia Naţională Sportiv Columbofilă va fi organizată la fiecare sfârşit de an.

„Mă bucur să văd că pasiunea pentru porumbei sportivi s-a dezvoltat anul acesta cu ajutorul Federaţiei şi că am deosebita plăcere să particip la prima expoziţie organizată de FRSC, alături de alţi iubitori ai acestui sport şi de cei mai premiaţi porumbei", declară Ivan Patzaichin, Preşedinte de Onoare al F.R.S.C.

Expoziţia va avea loc în Sala de Sport din incinta Institutului Agronomic Bucureşti şi este precedată pe 3 decembrie de înscrierea şi arbitrarea porumbeilor, unde vor fi premiaţi primii cinci masculi la clasa „Standard", respectiv primele cinci femele, în funcţie de punctajele obţinute după arbitrare. Festivitatea de premiere este susţinută de artiştii Tavi Colen şi Vali Crăciunescu, iar Nicu Brizdigheanu, unul dintre cei mai importanţi columbofili, va fi arbitru.

Programul evenimentului va conţine licitaţii de porumbei şi tombole, atât sâmbătă cât şi duminică.

"Suntem fericiţi că anul acesta am creat un cadru legal pentru sportul columbofil şi că multe cluburi s-au afiliat sau sunt în curs de afiliere. Am reuşit să adunăm peste 100.000 de porumbei în cadrul Federaţiei, pentru care am organizat şi un adevărat campionat naţional", declară Cezar Sinca, Preşedintele F.R.S.C.

În cadrul campionatului naţional organizat de F.R.S.C. au avut loc 22 de concursuri pe distanţe de la 100 km până la 1.000 km. În perioada aprilie - august s-au desfăşurat etapele de concurs pentru porumbeii maturi, iar în lunile septembrie şi octombrie a avut loc concursul pentru porumbeii pui.

Pentru 2011, F.R.S.C. are ca obiective înfiinţarea de noi cluburi în ţară, colaborarea cu alte federaţii naţionale ale mai multor ţări din Europa şi nu în ultimul rând afilierea la Federaţia Internaţională de profil.

În România există în prezent în jur de 15.000 de columbofili. Ca şi în alte ţări unde sportul columbofil este recunoscut (Spania, Portugalia, Ungaria), Federaţia Română de Sport Columbofil a creat un cadru legal în care sunt protejate interesele membrilor. În cadrul acestei discipline există mai multe probe: viteză (100 - 350 km), demifond (350 - 500 km), fond (500 - 800 km) şi maraton (peste 800 km). Porumbeii sportivi sunt crescuţi, antrenaţi şi specializaţi pe aceste probe şi au pedigree.

Prima cursă cu porumbei sportivi a avut loc în Belgia în 1818, această disciplină devenind în scurt timp un sport îndrăgit atât în Olanda cât şi în Belgia. De la sfârşitul secolului al XIX-lea, sportul columbofil se practică peste tot în lume. Sportul columbofil este astăzi al doilea sport ca popularitate din Belgia şi Olanda, după fotbal. În cele două ţări există peste 90.000 de crescătorii. Şi în Portugalia sportul columbofil este foarte îndrăgit.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii