Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:18 17 10 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Operaţie NATO de supraveghere a traficului maritim În Marea Neagră

ro

10 Feb, 2016 16:23 632 Marime text
Gruparea Navală NATO de luptă împotriva minelor marine SNMGCM – 2, din care face parte şi Dragorul Maritim „Slt. Alexandru Axente” (DM-30), desfăşoară, în perioada 7-11 februarie, o operaţie de supraveghere a traficului maritim în Marea Neagră, fiind executate exerciţii de căutare a minelor marine, de apărare a căilor de comunicaţii maritime, de căutare şi salvare vieţi omeneşti pe mare.

           Din grupare fac parte următoarele nave militare: dragorul maritim BGS SHKVAL (Bulgaria), vânătorul de mine ITS GAETA (Italia), dragorul maritim Slt. ALEXANDRU AXENTE (România), vânătorul de mine TAMBRE (Spania), şi vânătorul de mine EDREMIT (Turcia), iar nava-comandant a SNMGCM-2 este fregata HASAN PASA (Turcia).

În perioada următoare sunt planificate şi activităţi în comun cu nave ale Gărzii de Coastă din Georgia, precum şi o escală în portul georgian Batumi.

Participarea marinarilor militari români la exerciţiile NATO din Marea Neagră contribuie la consolidarea securităţii comune a Alianţei, pe flancul estic,  prin descurajarea eventualelor acţiuni agresive, ca urmare a deciziilor adoptate la Summit-ul NATO din  Ţara Galilor, în anul 2014, prin care s-a adoptat  Planul de Creştere a Capacităţii Operaţionale a Alianţei (RAP - Readiness Action Plan).

           Exerciţiul face parte din Planul de Activităţi al Forţelor Navale Române pentru anul 2016 şi are ca obiectiv creşterea nivelului de interoperabilitate al militarilor români cu partenerii din Alianţă.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii