Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:24 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trimitere în judecată Chiran Cristian-Nicuşor, Buşega Georgel şi Totoi Cristian Constantin

ro

31 Jan, 2013 11:54 3899 Marime text
         31 ianuarie 2013
        Nr. 63/VIII/3
    
COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

    CHIRAN CRISTIAN-NICUŞOR, în stare de arest preventiv, ofiţer de poliţie judiciară, cu gradul de inspector principal de poliţie în cadrul IPJ Teleorman, Poliţia Oraşului Videle, Compartimentul Poliţie Rutieră, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele:
- două infracţiuni de luare de mită, din care una în formă continuată,
- instigare la două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial,
- şantaj,

BUŞEGA GEORGEL, agent şef principal în cadrul IPJ Teleorman, Poliţia Oraşului Videle, Compartimentul Poliţie Rutieră, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită,

TOTOI CRISTIAN CONSTANTIN, agent şef în cadrul IPJ Teleorman, Poliţia Oraşului Videle, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.


În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La datele 16 şi 17 octombrie 2012, inculpatul Chiran Cristian-Nicuşor, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară la Compartimentul Poliţie Rutieră din cadrul Poliţiei Oraşului Videle, l-a determinat pe inculpatul Totoi Cristian Constantin, agent de poliţie în cadrul Poliţiei Oraşului Videle şi pe unii inspectori din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transport Rutier să nu constate şi să nu aplice sancţiuni contravenţionale (amenzi în cuantum de 28.000 lei) unor persoane care efectuau servicii de transport persoane şi de marfă fără a respecta prevederile legale în domeniu.
La data de 23 octombrie 2012, inculpaţii Chiran Cristian-Nicuşor, ofiţer de poliţie la Compartimentul Poliţie Rutieră din cadrul Poliţiei Oraşului Videle şi Buşega Georgel, agent de poliţie în cadrul aceluiaşi compartiment, au pretins şi primit de la un conducător auto suma de 300 lei cu titlu de mită pentru a nu-i aplica o sancţiune contravenţională pentru încălcarea normelor Codului rutier.
De asemenea, în cursul lunii noiembrie 2012, Chiran Cristian-Nicuşor a pretins şi primit de la trei persoane foloase materiale necuvenite (ex. material lemnos, motorină) în valoare totală de aproximativ 900 lei pentru a favoriza o persoană cercetată pentru infracţiunea de vătămare corporală din culpă şi pentru a nu aplica sancţiuni contravenţionale altor persoane.
    În plus, la data de 23 octombrie 2012, profitând de calitatea sa de ofiţer de poliţie, Chiran Cristian-Nicuşor a constrâns o persoană să îi dea o sumă de bani pentru achiziţionarea unei cantităţi de benzină, ameninţându-l că, în caz contrar, nu va putea trece prin localitatea Videle cu autovehiculul fără a fi supus controlului şi sancţionării de către lucrătorii de poliţie rutieră.
        
    În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor sume de bani aparţinând inculpatului Buşega Georgel.

Primăria oraşului Videle, prin Consiliul Local, s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 28.000 lei, reprezentând prejudiciul produs ca urmare a neaplicării sancţiunilor contravenţionale de către inculpatul Totoi Cristian-Constantin şi de către un angajat al Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transport Rutier.
În vederea reparării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unui bun mobil aparţinând inculpatului Totoi Cristian-Constantin.
Nu au fost identificate bunuri aflate în proprietatea lui Chiran Cristian-Nicuşor.
    
La data de 28 noiembrie 2012, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea inculpaţilor Chiran Cristian-Nicuşor, Buşega Georgel şi Totoi Cristian-Constantin pe o perioadă de 24 de ore (comunicatul nr. 879/VIII/3 din data de 29 noiembrie 2012).

La data de 7 decembrie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus arestarea preventivă a inculpatului Chiran Cristian-Nicuşor pe un termen de 29 de zile, măsură ce a fost prelungită.

Faţă de inculpaţii Buşega Georgel şi Totoi Cristian-Constantin s-a dispus măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara pe o durată de 30 de zile, de la data de 11.12.2012 până la data de 09.01.2013.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală Anticorupţie.

    Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii