Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:40 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procedura de constatare amiabila de accident se aplica de la 1 iulie 2009

ro

20 May, 2009 21:10 1176 Marime text
Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), reunit în sedintă ieri, 19 mai 2009, a respins solicitarea Uniunii Nationale a Societătilor de Asigurare si Reasigurare din România (UNSAR) privind amânarea datei de începere a aplicării procedurii de constatare amiabilă de accident.

Prin urmare, data de 1 iulie 2009, prevăzută în Ordinul CSA nr.21/2008 ca termen de la care formularul de constatare amiabilă de accident va putea fi folosit, rămâne neschimbată.

În fundamentarea acestei decizii, Consiliul CSA a apreciat că nu există nici un motiv obiectiv pentru amânare, având în vedere faptul că societătile de asigurare care practică asigurări obligatorii RCA au semnat Protocolul de colaborare privind constatarea amiabilă de accident încă de la începutul lunii aprilie a.c.

Totodată, apreciem că societătile de asigurare au avut la dispozitie suficient timp să se pregătească pentru aplicarea constatării amiabile de accident, dat fiind faptul că CSA a publicat normele care reglementează această procedură încă din decembrie 2008.

Mai mult decât atât, CSA a informat permanent publicul larg cu privire la această procedură si organizează în tară, în această perioadă, seminarii tehnice de informare privind constatarea amiabilă, cu participarea reprezentatilor regionali ai asigurătorilor si brokerilor, ai politiei rutiere si ai mass-media.

Reamintim faptul că utilizarea formularului de constatare amiabilă de accident nu este o obligatie pentru cei doi conducători auto împlicati în accident, ci este doar o alternativă la procedura actuală de constatare de către politie.

În majoritatea statelor europene, procedura de constatare amiabilă de accident se aplică cu succes de foarte mult timp, simplificând circuitul administrativ specific obţinerii de către persoana prejudiciată a despăgubirii la care este îndreptătită în baza asigurării RCA.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii